Ameerali: Statistieken nodig voor planning beleid
07 Sep 2013, 17:30
foto
Vicepresident Robert Ameerali


“Het tellen van mensen is belangrijk voor de ontwikkeling en planning van Suriname", stelt vicepresident Robert Ameerali. Het tellen heeft volgens hem alleen zin als je de gegevens in brede lagen kan gebruiken voor sturing van je beleid. Ameerali is blij dat het censusrapport uit is en benadrukt het belang van betrouwbare data. “Het besef dat de data van belang zijn voor je eigen ontwikkeling is iets dat je niet genoeg kan benadrukken", meent hij. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

"Het is erg belangrijk dat de cijfers worden gepresenteerd en dat het ABS neutraal blijft hierbij”, merkt Ameerali op. De regering van Suriname is ervan overtuigd dat er grote stappen vooruit worden gemaakt en dat de vergaarde data essentieel is. Meten is weten, en als je de getallen presenteert kunnen mensen dit alleen weerleggen als ze zelf hebben onderzocht en andere resultaten hebben.

Onderbouwen met cijfers
Hij deed een beroep op de mensen die in de gemeenschappen werken waaronder de districtscommissarissen en besturen, om hun belang te onderbouwen met cijfers en dit in detail uit te werken. Bij het verstrekken van de 60-plussers en 0-16 zorgkaarten bleek wederom hoe belangrijk het is om inzicht te hebben in de telling van Suriname. Voordat de basiszorg er was, gingen een heleboel mensen naar het binnenland om te bevallen, omdat de kosten dan voor het land zijn. Ondertussen zijn de kinderen in de stad, maar hun kaarten in het binnenland. Een maatregel van de overheid zorgt ervoor dat ze ook voor zwangeren en pas geboren kinderen zorgen. Mogelijk zie je hierdoor dat de geboortes in het binnenland afnemen. Het gedrag van de bevolking gaat veranderen en wij gaan het volgen, zegt Ameerali.

Hij vindt het jammer dat er pas over tien jaar weer geteld wordt, en zou het prettig vinden als er tussentijds ook wat gebeurt. Alle data zijn pas aan het eind van de Bouterse-Ameerali regeerperiode beschikbaar. Het analyseren van verkiezingsdata is overigens een van de voornaamste hobby’s van Ameerali.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May