Obama resoluut over aanval Syrië, G20-top verdeeld
06 Sep 2013, 15:00
foto
De Russische president Vladimir Putin begroet zijn Amerikaanse collega Barack Obama tijdens de G20-top. De spanning tussen beiden was voelbaar. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de druk van collega-wereldleiders getrotseerd om plannen voor luchtaanvallen op Syrië te laten varen. Er is een grote verdeeldheid ontstaan op de G-20 top die de inspanningen om de wereldwijde economie te herstellen overschaduwd.

De verwachting was dat de leiders van de twintig ontwikkelde en ontwikkelings economieën (G 20) overeenstemming zouden bereiken over een verklaring die zegt dat de wereldeconomie niet uit de crisis is, maar aan de beterende hand.
Maar Obama en de Russische president Vladimir Putin bleven ver uit elkaar over Syrië na een diner discussie over de burgeroorlog in het Midden-Oosten, die tot heel laat donderdagavond is uitgelopen. Japanse functionarissen zeiden dat er “een uitwisseling van ongezouten mening” was over Syrië.

Washington zegt dat troepen loyaal aan de Syrische president Bashar al- Assad een gifgas aanval hebben uitgevoerd. Bij die aanval op 21 augustus zijn meer dan 1.400 mensen in buitenwijken van Damascus die in handen zijn van de rebellen vermoord. Maar Moskou zegt dat er geen bewijs is dat Assads tegenstanders niet verantwoordelijk waren.

Goedkeuring Congres
Het is Obama niet gelukt de steun van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) te verkrijgen voor een militaire actie doordat Rusland zijn vetorecht gebruikte. Obama zoekt nu naar de steun van het Amerikaans Congres. In St. Petersburg was hij vastbesloten ondanks de waarschuwing van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dat er noodzakelijk een politieke oplossing moet worden gevonden om de oorlog te beëindigen. "Elke dag dat we verliezen is een dag waarop tal van onschuldige burgers sterven, " zei Ban Ki-Moon.

Obama zei aan de G20-leiders dat het belangrijk is om internationale normen tegen het gebruik van chemische wapens te handhaven. Hij vindt dat de Veiligheidsraad is verlamd.

Spanningen versterkt

Deelnemers aan het diner zei den dat de spanning tussen Putin en Obama voelbaar was, maar dat ze beleefd met elkaar waren. Het leek erop alsof ze er alles aan deden om escalatie te voorkomen. Obama heeft zijn standpunt over Syrië ook bepleit bij de Chinese president Xi Jinping, wiens land zich verzet tegen militaire actie en ook vetorecht heeft in de Veiligheidsraad.

Het Amerikaanse staatshoofd leek geïsoleerd in St. Petersburg , ondanks de steun van Frankrijk voor militaire actie, en de aanwezigheid van bondgenoten zoals Turkije en Saoedi-Arabië. Maar zijn handelingen wijzen erop dat het verkrijgen van goedkeuring van het Congres zijn belangrijkste doel is op korte termijn.

Het geschil over Syrië heeft de spanningen in de Amerikaans-Russische banden versterkt. De relatie was al onder druk door meningsverschillen over de mensenrechten en de kwestie dat Moskou de Amerikaanse spion Edward Snowden onderdak heeft verleend. Snowden heeft duizenden documenten van Amerikaanse veiligheidsprogramma’s publiekelijk gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May