Tekort met suppletoire begroting nu 5.7%van bbp
06 Sep 2013, 04:00
foto
Adelien Wijnerman, minister van Financiën (foto: Raoul Lith)


Het tekort voor 2013 is met de goedgekeurde suppletoire begroting gestegen van SRD 659,9 miljoen naar SRD 965.9 miljoen. Dit betekent een toename van 4,3 naar 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens minister Adelien Wijnerman is het sinds 2010 weer eens een hoge notering. In de twee voorgaande begrotingsjaren was het tekort steeds minder dan 5 procent van het bbp.

Wijnerman benadrukt nog eens dat de suppletoire begroting een voorziening is die bij wet is geregeld, “Omdat je met een begrotingstekort ook al vroegtijdig kan weten dat je niet genoeg financiële middelen ter beschikking zal hebben. Een begroting is gewoon een raming die je maakt op basis van de uitgaven en inkomsten op het beleid”, zegt zij. Volgens haar is het niet de bedoeling dat extra geld in de economie wordt gepompt, maar dat salarissen en operationele kosten van de ministeries wel normaal moeten kunnen plaatsvinden. “Dat gaat met veel geld gepaard. Overigens is er dit jaar geen loonsverhoging gegeven, de suppletoire begroting heeft hoofdzakelijk te maken met de salarisverhogingen van het vorige jaar”, stelt Wijnerman.

Voorbereiding begroting 2014
De minister zegt erbij dat de inkomsten van de overheid niet in één keer binnenkomen. Cashflow is een bewegelijk instrument. “Er is altijd een spanningsveld vanwege de schommelende wereldmarktprijzen. Maar we denken dat we het redelijk goed doen om achterstanden in te lopen met de beschikbare belastinginkomsten. De inkomsten uit de mijnbouwsector zijn nog altijd de grootste. Dus het blijft altijd een kwestie van hoe je omgaat met het management van de financiën”, legt Wijnerman uit. De bewindsvrouw zegt dat er alles aan gedaan wordt effectiever aan belastinginning te doen. Reorganisatie van de belastingdienst is daar een belangrijk aspect van.

Voor het begrotingsjaar 2014 kan Wijnerman niet precies zeggen hoe die er uit zal zien en wat de verwachtingen zijn van de inkomsten. “Ze kunnen meer of minder zijn. In elk geval is onze voorbereiding op de nieuwe begroting bijna klaar en hopen we die snel aan te bieden aan de Staatsraad”, deelt de minister mee. Eind september moet de rede van de president worden gehouden voor het komende begrotingsjaar en moet ook de nieuwe begroting worden ingediend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May