Rechters verontschuldigen zich voor Pinochet-periode
05 Sep 2013, 10:00
foto
De vertegenwoordiging van magistraten in Chili heeft erkend dat haar leden hun plicht hebben verzaakt om de slachtoffers te beschermen tegen staatsgeweld. (Foto: AFP)


Het orgaan dat rechters vertegenwoordigt in Chili heeft ongekende excuses aangeboden voor acties van zijn leden tijdens het militair bewind in de jaren 70 en 80.

Het moet worden gezegd en duidelijk en volledig worden erkend dat het gerechtelijk systeem en vooral de Hoge Raad op dat moment heeft gefaald in zijn rol om de fundamentele rechten van de mens te waarborgen, schrijft de Nationale Associatie van Magistraten van het Chileens Rechtswezen.

In een verklaring die woensdag is uitgegeven staat dat de rechterlijke macht op dat moment afstand had gedaan van zijn rol als beschermer van de fundamentele rechten. "Voor degenen die slachtoffer zijn geweest van staatsgeweld... de tijd is rijp om vergeving te vragen aan de slachtoffers ... en aan de Chileense samenleving," zei de associatie van Chileense rechters.

40ste jaardag staatsgreep
Onder het bewind van generaal Augusto Pinochet tussen 1973 en 1990 zijn meer dan 3.000 mensen gedood. De verklaring van de rechters komt een week voor de 40ste jaardag van de staatsgreep die generaal Pinochet aan de macht bracht. De rechters hebben de benarde situatie van slachtoffers die hun interventie eisten, genegeerd.

Chileense rechtbanken hebben ongeveer 5.000 hulpverzoeken voor het vinden van vermiste dierbaren die waren ontvoerd of vermoord door de autoriteiten, geweigerd. Ze zeiden dat ze geen informatie hadden over hun lot. De autoriteiten geloven dat het Koude Oorlog-tijdperk onder het militair bewind van Pinochet verantwoordelijk was voor minstens 3.200 moorden en 38.000 gevallen van foltering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May