Centrale Bank vindt interventiebeleid succes
04 Sep 2013, 10:05
foto


In de afgelopen zes maanden heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met US$ 132 miljoen geïntervenieerd op de deviezenmarkt. De CBvS zegt dat zij een beleid voert dat gericht is om te voorkomen dat er een deviezenschaarste ontstaat.

De interventiemiddelen komen bovenop de eigen vreemde valutareserves van de bankinstellingen. De Hakrinbank NV heeft in de periode maart tot en met augustus US$ 44,4 miljoen en 2,6 miljoen euro aan interventiemiddelen ontvangen. De Royal Bank of Canada (RBC) kreeg US$ 35,8 miljoen en 2,3 miljoen euro. Aan interventiemiddelen heeft De Surinaamsche Bank US$ 23,9 miljoen en 4,2 miljoen euro ontvangen.

De CBvS zegt dat haar interventiebeleid succesvol is geweest, aangezien er geen sprake is van schaarste of besnoeiingen. “Integendeel, de importen voor het eerste halfjaar van 2013 uitgedrukt in US$, bedroegen 37% meer dan in de eerste helft van 2012,” schrijft de bank in een persbericht. “Ook de betalingen voor het dienstenverkeer groeide in de vergelijkbare perioden, namelijk van US$ 237 miljoen tot US$ 264 miljoen.”

Per eind augustus bedroegen de internationale reserves ongeveer US$ 876 miljoen, gelijk aan een dekking van 5 maanden import van goederen en diensten buiten de mijnbouwsector om. “Deze dekking ligt ver boven het internationaal gangbare.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May