Venezuela grotendeels zonder elektriciteit
04 Sep 2013, 11:30
foto
"Er is geen elektriciteit," staat te lezen op de deur van een winkel in Caracas. (Foto: AFP)


70% van Venezuela zit zonder elektriciteit door een stroomstoring, met inbegrip van delen van de hoofdstad Caracas. De black-out heeft de verkeerslichten in de stad uitgeschakeld, waardoor er een hele verkeerschaos is. Ook het ondergronds transportsysteem is gedeeltelijk verstoord.

Duizenden arbeiders zijn naar huis gestuurd. In verschillende gebieden is de energievoorziening traag hersteld. De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigde de oppositie van "sabotage" aan de transmissielijnen. "Alles lijkt erop te wijzen dat extreem-rechts zijn plan voor een elektriteitsstaking tegen het land heeft hervat, " zei hij in een tweet. Op de staatstelevisie zei Maduro tijdens een live-uitzending dat de stroomstoring “deel is van een gemene oorlog” tegen het land, “een dwaasheid door gedraaide en wanhopige geesten."

President Maduro heeft geen enkel bewijs van de "sabotage" gegeven, maar zei dat hij het leger had opgedragen "om het heel land te beschermen." Oppositieleider Henrique Capriles zei dat de regering probeert om de publieke aandacht af te leiden van problemen van het land door een samenzweringstheorie te verzinnen.

Elektriciteits noodsituatie
De storing was in één van de belangrijkste transmissielijnen van het nationaal elektriciteitsnet. Voor ongeveer drie uren hadden grote delen van het land geen energie, waarna geleidelijk aan de toevoer werd hersteld. De olie -industrie is niet geraakt, omdat Venezuela 's olieraffinaderijen worden aangedreven door een apart generatoren complex.

In het verleden hebben overheidsfunctionarissen gezegd dat het hoge energieverbruik in de piekuren en slecht onderhoud van transmissielijnen hebben geleid tot een hoge incidentie van stroomuitval. In 2010 ondertekende wijlen president Hugo Chavez een decreet waarin hij een "elektriciteits noodsituatie " aankondigde om zijn regering te helpen de energietekorten aan te pakken.

Stroomstoringen komen vaak voor in Venezuela, maar hebben zelden invloed op de hoofdstad Caracas. Hoewel Venezuela grote oliereserves heeft, is 70% van zijn energievoorziening afhankelijk van hydro-elektriciteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May