Surinaams diplomatiek paspoort wijd en zijd verspreid
04 Sep 2013, 00:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Het hebben van een diplomatiek paspoort in Suriname blijkt niet langer beperkt te zijn tot mensen die hoge functies bekleden en met gewichtige staatszaken bezig zijn. Dino, zoon van president Desi Bouterse, reisde op een diplomatiek paspoort en is afgelopen donderdag aangehouden in Panama. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie dinsdag dat veel meer mensen in het land een diplomatiek paspoort hebben, zonder dat zij in officiële of bijzondere dienst zijn van de staat. De uitgifte is onlangs verruimd.

Sommige gewezen bewindslieden hebben hun diplomatiek paspoort na hun ambtsperiode niet ingeleverd. Lackin noemde onder andere de naam van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, ex-minister van Justitie en Politie, die nu naar het buitenland zou reizen door gebruik te maken van dit paspoort. Ook Sharmila Mansaram die onderdirecteur op Justitie was, beschikt over zo'n staatsdocument. Hij deelde mee dat nog meer mensen een diplomatiek paspoort hebben.

Grote groep komt in aanmerking
Lackin zei dat het diplomatieke paspoort wordt verstrekt door de minister van Buitenlandse Zaken. “Het gaat om mensen in de regering, personen die speciale opdrachten moeten uitvoeren voor het land, hoge legerofficieren. Stafambtenaren van het kabinet van de president, adviseurs, departementsdirecteuren, maar ook gezinsleden van bewindsvoerders”, legt Lackin uit. “Het is niet verplicht dat wanneer deze mensen naar het buitenland gaan, zij daarover bij mij komen melden. Meneer Santokhi die nu in het buitenland is, is mij ook niet komen melden”, merkte de minister op.

De bewindsman benadrukte dat een diplomatiek paspoort na de speciale dienstperiode van de persoon moet worden ingeleverd of teruggevorderd. Dat is echter tot heden niet gebeurd. De bewindsman haalde aan dat veel mensen die vragen stellen over het diplomatieke paspoort van Dino Bouterse, zelf heel goed op de hoogte zijn van de geaardheid van een diplomatiek paspoort. Erger nog is dat heel wat van hen zelf in het bezit zijn van zo een paspoort, maar niet meer in een speciale overheidsfunctie zijn. “Gaat u maar onderzoeken hoeveel van ze niet over een diplomatiek paspoort beschikken”, gaf Lackin aan journalisten het advies.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May