Rijstboeren vragen in petitie hulp van president
03 Sep 2013, 20:30
foto
Rijstboeren bij het districtscommissariaat van Nickerie.


Rijstboeren zijn bezorgd over de lage padieprijs. Zij zeggen dat de rijstsector een dieptepunt heeft bereikt. De natte padie wordt voor SRD 55 per baal opgekocht. De boeren vragen in een petitie die zij vandaag aangeboden hebben aan districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, bemiddeling van president Desi Bouterse.

De boeren geven aan dat de rijstsector, het belangrijkste middel van bestaan is in Nickerie. De boeren willen dat de overheid samen met de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers (VRE), het Rijstorgaan en de boerenorganisaties een bevredigende padieprijs vaststelt. De boeren geven aan dat deze instanties nooit op één lijn zijn, waardoor de boeren steeds het slachtoffer worden. Opgemerkt wordt dat de opkopers een zodanig prijsbeleid hanteren, waardoor zij genoodzaakt zijn voor subsidie aan te kloppen bij de overheid.

De opkoopprijzen verschillen tussen de SRD 5 en de SRD 10 per baal. De briefschrijvers hopen dat de president een eerlijke padieprijs vaststelt, zodat zij samen kunnen zorgen dat Suriname de voedselschuur van het Caribisch gebied wordt. De brief is ondertekend door acht rijstboeren uit de verschillende ressorten. De parlementariër Premdew Lachman, districtsraadsleden van Nieuw Suriname, Radjeswar Parmessar en Naveen Tewarie waren ook aanwezig bij de indiening van de petitie. Afschriften zijn verzonden naar diverse instanties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May