Wereld Kokosdag: De herleving van kokos in Coronie
02 Sep 2013, 06:00
foto
Fabricio en Rivaldo schaken een potje met hun zelfgemaakte schaakstukken gevuld met kokosvezels.


Vandaag 2 september wordt wereldwijd de Wereld Kokosdag gevierd. Vooral in de Aziatische landen die meer dan negentig procent van de wereldproductie in handen hebben, wordt er rondom deze dag extra aandacht besteed aan alle mogelijke aspecten verbonden aan kokos. Het district Coronie werkt ernaar toe om deze dag in 2014 extra aandacht te geven. Dit zegt districtscommissaris van het district, Harold Sijlbing, aan Starnieuws.

Vooruitlopend op deze dag werd er op 23 en 24 augustus tijdens Carifesta, het Coronie Kokos Festival (Cokofest) gehouden. “Het voornaamste doel was om de algemene bewustwording op gang te brengen met betrekking tot de enorme grote waarde van kokos. Coronie staat reeds honderd jaar bekend als het kokosdistrict, waar wuivende hoge palmen de bezoekers verwelkomen en waar traditioneel de zuivere kokosolie wordt gemaakt”, zegt Sijlbing.

Tijdens het Cokofest werden niet alleen heerlijke kokosgerechten en snacks te koop aangeboden, maar werd ook de kunstzinnigheid van de Coroniaan gedemonstreerd. Dit werd door diverse kunstwerken en nijverheidsproducten van kokos gedaan. Vooral de bast, de schaal, bladeren (printa) als kokosjute werden veelvuldig bewerkt en toegepast. Er werd daarnaast veel aandacht besteed aan de vele gezondheidsvoordelen van kokos voor de spijsvertering, het bloed, de darmen, de huid en het gebit.

Bijdrage jongeren
“Heel bijzonder waren de bijdragen van de Coroniaanse jongeren. Enkele schoolkinderen werkten mee aan muurschilderingen en exposeerden diverse kunstwerken die onder leiding van Carmen Dragman en Rodney Tjon Poen Gie waren gemaakt in de vier maanden die vooraf gingen aan het festival. Een uniek product was het reuzen schaakspel, gemaakt door leden van de jeugdschaakvereniging Totscha, waarvan de stukken gemaakt waren met een opvulling van kokosbast”, merkt Sijlbing op.

Volgens de dc is een herleving van de kokosindustrie in zicht in Coronie. Bewoners worden gestimuleerd om meer kokos te gaan planten en verwerken. Spoedig zal de Coronie Giftshop verrijzen. Hier kunnen de lokale nijverheidsproducten ten verkoop worden aangeboden. Het streven is om in 2014 op World Coconut Day een Kokos Instituut operationeel te hebben, dat de aanplant, verwerking en marketing van kokosproducten in Suriname zal begeleiden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May