Suriname tevreden met Unasur-resultaten
31 Aug 2013, 01:30
foto
President Desi Bouterse en minister Winston Lackin bij de afsluiting van de Unasur-vergadering. (Beeld: René Gompers)


"Vergeeft u ons de kleine oneffenheden als klein organiserend land. Wij hebben ons best gedaan en het is gelukt een goede vergadering te beleggen." Zo sloot president Desi Bouterse, de zevende vergadering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) vrijdagavond af. De kersverse voorzitter sloot de vergadering net zo strak en zakelijk af als hij deze begonnen was.

Bouterse toonde zich tevreden over de bereikte resultaten en de bilaterale ontmoetingen tussen landen met een geschil. "We zijn blij dat de bilaterale gesprekken tussen Brazilië en Bolivia, Paraguay en Venezuela net zo vruchtbaar zijn geweest als de vergadering." Het ging om problemen die in Mercosur-verband speelden en opgelost zijn. Het initiatief is door Suriname genomen. De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, is voorzitter van Mercosur.

Platform voor jongeren
Suriname heeft ook gedaan kunnen krijgen dat er een platform voor Zuid-Amerikaanse jongeren wordt opgezet. In november wordt de eerste bijeenkomst gehouden in Suriname. Het voorstel om de parlementen van de Unasur lidlanden te verenigen, krijgt vastere vorm. Dit loopt in lijn met de aanbevelingen van het rapport van Peru om het beleid van de lidlanden op elkaar af te stemmen om efficiënter en sneller besluiten te nemen, standpunten te bepalen en geschillen op te lossen. Suriname was tot de aanvang van de vergadering in staat om vier van de twaalf raden in te vullen: Cultuur, Electorale Aangelegenheden, Sociale Ontwikkeling en Volksgezondheid. Nu zal Suriname ook mede leiding geven aan de Defensieraad. Weliswaar een gedeeld voorzitterschap met Colombia.

Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, geeft aan dat met het voorzitterschap een drukke tijd voor Suriname is aangebroken. "Er zal vaker vergaderd worden in ons land. Er is veel inspanning vereist om te werken aan de lopende zaken en het uitvoeren van de nieuwe opdrachten." In mei is er nog een historisch moment voor Unasur, deelt Lackin mee. Dan wordt het gebouw van het Unasur hoofdkwartier opgeleverd in 'het midden van de wereld' Mitad del Mundo , Ecuador. Dit valt nog in het Surinaamse voorzittersjaar.

Over twee maanden weer bijeen
Bouterse riep de lidlanden een paar keer op om serieus en gezamenlijk de voorstellen in de Paramaribo Declaration te bekijken. Over twee maanden komen de staatshoofden in een minder formele setting bijeen om enkele besluiten te nemen. Er is geen overeenstemming bereikt over een nieuwe secretaris-generaal van Unasur. Peru en Bolivia hebben belangstelling voor deze functie, waarover geen overeenstemming kon worden bereikt.

"Eenheid is belangrijk. Dat is het belangrijkste om de Unasur doelen te halen. In de verklaring zijn ook richtlijnen opgenomen die het uitvoeren van zaken in goede banen moeten leiden.
"Ik verzeker u dat ik met vastberadenheid en uw ondersteuning de dynamiek in de organisatie zal garanderen", beloofde de Unasur-voorzitter Bouterse. Intussen hebben alle staatshoofden op Maduro na, Suriname weer verlaten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May