Somohardjo sommeert fractie om te stemmen voor Sozavo
31 Aug 2013, 00:00
foto
Ondervoorzitter Ronny Tamsiran van Pertjajah Luhur (rechts) en fractiegenoot Hendrik Sakimin stemmen alsnog vóór de suppletoire begroting van Sozavo. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, heeft ervoor gezorgd dat de situatie in de coalitie niet is geëscaleerd vrijdagavond. Hij is teruggekomen op zijn ferm standpunt en stuurde zijn partijleden zonder pardon terug naar de vergaderzaal om alsnog vóór de begroting te stemmen van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

Elf suppletoire begrotingen werden vlot aangenomen door de coalitie vrijdagavond in De Nationale Assemblee. 27 vóór, 1 tegen (Carl Breeveld; DOE). De fracties van Nieuw Front en BEP hadden de zaal verlaten. Als twaalfde werd de begroting van Sozavo in stemming gebracht. 24 leden stemden vóór en 1 was tegen. "Deze begroting is niet aangenomen. We hebben nog een van RGB; die kan niet worden aangenomen", zei assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en schorste de vergadering.

Opnieuw gestemd
Fractieleden van Pertjajah Luhur waren uit de zaal gelopen vlak vóór de stemming van de suppletoire begroting van Sozavo. De partij had eerder een verklaring uitgegeven dat het beleid van minister Alice Amafo niet zal worden ondersteund. Tamsiran stond samen met zijn fractiegenoten Martha Djojoseparto en Hendrik Sakimin onder de boom op het terrein van het parlement.

"De partij had gezegd dat het beleid van minister Amafo niet ondersteund zou worden. Daarom zijn wij naar buiten gegaan. We hebben gebeld met voorzitter Somohardjo. Hij heeft ons gezegd dat we terug moeten gaan en vóór moeten stemmen", zegt Tamsiran om verduidelijking gevraagd, aan Starnieuws. Kort daarna hervatte Simons de vergadering. Zij bracht zonder een verklaring te geven de suppletoire begroting opnieuw in stemming. De leden van Pertjajah Luhur staken braaf hun hand omhoog. "De begroting is aangenomen met 27 vóór en 1 tegen", zei Simons. Hierna werd ook de suppletoire begroting van RGB goedgekeurd. "Ontslaat u mij van de verplichting om antwoord te geven", zei Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie op een vraag van Starnieuws of Simons de begroting opnieuw in stemming mocht brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May