Bouterse leidt eerste vergadering Unasur
30 Aug 2013, 20:05
foto
De toppers van de Unasur-lidlanden


Desi Bouterse zal een jaar lang leiding geven aan de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). De vergadering is drie uren later dan gepland, begonnen. De raad van ministers van Buitenlandse Zaken had meer tijd nodig om zaken rond te krijgen. Bouterse startte de vergadering strak en zakelijk. De nieuwe voorzitter heeft de toon bepaald voor het komende Unasur jaar.

Met één minuut stilte werden overleden Zuid-Amerikaanse leiders herdacht. Aan de oprichter van de Unasur, Hugo Chávez is ode gebracht met een videoclip. De droom van Chávez werd nog eens kenbaar gemaakt op de bijeenkomst. “Het staat in de sterren en in onze genen geschreven dat Zuid-Amerika een superpower zal zijn. Het westen probeert dat steeds tegen te houden. Maar met de komst van de nieuwe leiders zal het ze niet lukken”, galmden de woorden van de overleden Chávez in de ballroom van Hotel Torarica. “Zijn nalatenschap zal ons ongetwijfeld inspireren om te komen tot integratie en de andere doelen van de Unasur te bereiken”, voegde Bouterse toe. “We moeten zijn nalatenschap en zijn gedachtegoed koesteren om door te gaan. Hasta la victoria, siempre!”

Dik rapport
Voordat Bouterse zich voorzitter mocht noemen, werd eerst het rapport van de scheidende voorzitter Ollanta Humala, president van Peru gepresenteerd. Onder het voorzitterschap van Peru zijn zestien besluiten en acht verklaringen goedgekeurd. Humala noemde enkele belangrijk punten die kunnen bijdragen aan het integratieproces. Een Zuid-Amerikaanse defensie industrie, technologie voor bouwen van eigen vliegtuigen, het oprichten van een eigen instituut dat conflicten tussen de landen moet oplossen, de politieke agenda's van de lidlanden op elkaar afstemmen om gerichter standpunten te maken en eenheidswording te versnellen zijn enkele punten. Het rapport telt tweeduizend pagina’s.

Bouterse gaf aan dat Suriname niet in staat was om alle twaalf raden te bemensen en voor te zitten. “Ik vraag de meer ervaren landen om ons te ondersteunen. We moeten samenwerken om Unasur waar te maken.” Na de ‘opening remarks’ was het tijd voor een fotoshoot en de verlate lunch. Daarna werd de vergadering voortgezet. De 'Paramaribo Declaration' is eerder door de ministerraad aangenomen. “Het is gelukt aan Suriname Zuid-Amerikaanse jongeren de kans te geven hun stem uit te brengen. In november wordt het eerste congres gehouden” meldt ambassadeur Henry Mac Donald. De staatshoofden zullen zich nog buigen over het voorstel om de parlementen van Unasur landen te verenigen. Ook moet een keuze gemaakt worden over wie de nieuwe secretaris generaal wordt. Verwacht wordt dat er een aparte verklaring komt over de situatie in Syrië.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May