Veel tijd nodig om Unasur-ministers op één lijn te krijgen
29 Aug 2013, 20:00
foto
Ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur.


De bijeenkomsten van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) zijn in volle gang. In de conferentiezalen van Hotel Torarica hebben afgevaardigden intensieve gesprekken gevoerd. De resultaten hiervan worden besproken en behandeld op de vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken. Het onderhoud is een voorbereiding op de staatshoofdenvergadering van vrijdag.

De Zuid-Amerikaanse leiders zullen dan besluiten nemen over het functioneren en uitbouwen van Unasur. Dit zal vervat worden in de 'Paramaribo-verklaring'.
De afgevaardigden hadden meer tijd nodig dan gepland. Zij hebben zich sinds de vorige dag gebogen over resoluties, voorstellen, documenten en protocollen. Zij hadden de opdracht om alle twaalf lidlanden op één lijn te krijgen over de 'Paramaribo-verklaring'. Dit bleek een moeilijke klus te zijn. De vergadering van de ministers is hierdoor ruim twee uren later begonnen. Hoewel de presidenten van Chili, Colombia en Uruguay hebben afgezegd, zullen alle twaalf Unasur landen vertegenwoordigd zijn. Morgen wordt ook officieel het voorzitterschap van Peru overgedragen aan Suriname.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken deelde mee aan welke onderwerpen Suriname prioriteit gaat stellen. “De statistieken wijzen uit dat ruim zestig procent van de Zuid-Amerikaanse bevolking uit jongeren bestaat”, merkte Lackin op. “Maar zij hebben geen mogelijkheid om zich te laten horen. Wij willen gedaan krijgen dat de jongeren uiteindelijk kunnen bijdragen aan de doelen van Unasur.” Suriname zal zich naast een jongerenplatform ook sterk maken voor een Unasur parlement. In de huidige structuur worden besluiten genomen door regeringen. "We willen graag dat er een verbinding komt met de parlementen. Hierdoor kunnen besluiten efficiënter en sneller genomen worden", zegt de bewindsman.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May