Stabiliteitsfonds lijkt 'on hold' te zijn gezet
29 Aug 2013, 10:00
foto


De vlotte behandeling waarmee De Nationale Assemblee begon om bij wet een stabiliteitsfonds in het leven te roepen, is door politieke verschillen nu ‘on hold’ gezet. Binnen de regeercoalitie is vooral de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) het helemaal niet eens met de invulling van dit fonds. De monetaire autoriteiten, minister Adelien Wijnerman van Financiën en Centrale Bank president Gilmore Hoefdraad, hopen dat binnen de coalitie snel consensus wordt bereikt.

“Niet de regering heeft het fonds aangehouden. We hebben wat vragen meegekregen die beantwoord moeten worden. We hopen dat de behandeling snel weer op de agenda wordt gebracht door het parlement", zegt Wijnerman.
Starnieuws verneemt echter dat naast de coalitietop, ook binnen de regering er verdeeldheid is. Net als coalitiepartner PALU zijn sommige ministers van mening dat er geen 75 procent van de winsten uit de investeringen in een fonds geplaatst moeten worden, terwijl het geld nu dringend nodig is om de economie verder te stimuleren.

Grote risico's
Binnen de PALU zou het stabiliteitsfonds zelfs een discussiepunt zijn. Partijvoorzitter Jim Hok tevens minister Natuurlijke Hulpbronnen is wel voorstander van het stabiliteitsfonds. De parlementaire vertegenwoordiging van de PALU, die mede zou moeten beslissen over de aanname van de ontwerpwet, heeft bij de laatste openbare behandeling duidelijke taal gesproken. Henk Ramnandanlal en Anton Paal vinden dat het geld liever in de economie gestopt kan worden en wel in de duurzame sectoren. Dat herhalen zij nu wederom tegenover Starnieuws. “Ik wens voor mijn volk niet te zijn een vader die trots is op zijn vette bankrekening, maar die ondertussen zijn kinderen verhongert en verwaarloost", zei Paal toen in de vergadering.

“Daar blijf ik bij. Overigens is het een groot risico, want stel nu dat door een financiële crisis in de wereld je dat geld plots kwijt raakt. Dat risico is wel degelijk aanwezig", meent Paal. Indien in de coalitie en in de regering consensus bereikt wordt, zal volgens de beide PALU-parlementariërs niet 75 procent van de extra in het buitenland worden belegd en 25 procent in eigen land. Precies het tegenovergestelde van wat in de conceptwet staat aangegeven, moet er gebeuren.

Grote voorstander van het fonds, dat overigens sterk wordt aanbevolen door het Internationale Monetaire Fonds (IMF), is Centrale Bank president Hoefdraad. Hij ziet graag dat Suriname een begin maakt met dit fonds met een startkapitaal van US$ 20 miljoen.
Van de oppositie zegt fractieleider Radjkoemar Randjietsingh hetzelfde als Paal. “We hebben in feite dit fonds niet echt nodig. Het is geen slecht idee, maar we kunnen het geld beter gebruiken om duurzame sectoren te ontwikkelen”, zegt Randjietsingh.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May