Voorschot salarissen Defensie tot 15 september rechtmatig
28 Aug 2013, 18:30
foto
Minister Adelien Wijnerman


De uitbetaling van salarissen van het ministerie van Defensie, is rechtmatig, maar dan tot 15 september van dit jaar. Hoewel dit ministerie geen geld meer heeft op zijn begroting, zijn de lonen over augustus uitbetaald. De aanvullende begroting moet nog worden goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

Minister Adelien Wijnerman van Financiën reageert hiermee op de kritiek van oppositielid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP). Hij vindt dat de minister zich in het parlement moet verantwoorden voor het nemen van voorschotten om de salarissen uit te betalen.

Goedkeuring parlement
Wijnerman en ook voorzitter Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) van de vaste parlementaire commissie voor Financiën, zeggen aan Starnieuws dat de wet erin voorziet dat voorschotten worden opgenomen om zulke betalingen te kunnen doen. De wet zegt volgens Wijnerman er echter wel bij dat de opname van zulke voorschotten per medio september van het begrotingsjaar waarin de voorschotten zijn opgenomen door het parlement goedgekeurd moet worden. Dit vindt plaats met het goedkeuren van een suppletoire begroting, waarin wordt aangegeven dat het ministerie aanvullende financiële middelen nodig heeft.

Het zal volgens de minister helemaal van het parlement afhangen om gedaan te krijgen dat de regulering van de opgenomen voorschotten nog vóór 15 september plaatsvindt. “Ik hoop echt dat het parlement de suppletoire begrotingen goedkeurt, omdat een paar ministeries eind september helemaal geen geld hebben om salarissen uit te betalen. Na september is dat het geval voor alle andere ministeries”, zegt de minister. Ze benadrukt dat zij volgens de wet, tussen 1 mei en 15 september van het begrotingsjaar de suppletoire begrotingen heeft ingediend bij het parlement. Abdoel geeft toe dat het parlement een beetje nalatig is geweest en niet op tijd commissievergaderingen heeft gehouden waar de suppletoire begrotingen voorbereid moeten worden voor de behandeling in het openbaar.

Verbaasd
De minister merkt op dat ze niet de attitude heeft om een trap na te geven aan eerdere regeringen, maar wil wel aangeven dat in 2009 de Nieuw Front regering ook al gebruik heeft gemaakt van voorschotten om FISO-salarissen te betalen die niet voorkwamen op de begroting. “Maar ik zeg u, die opgenomen voorschotten zijn tot vandaag niet gereguleerd door het parlement. Dat vond men toen niet nodig, maar het moet bij wet wel gebeuren. Het is deze regering die er werk van heeft gemaakt om de opgenomen voorschotten van 2009 te reguleren. Dit is intussen opgestuurd naar het parlement, maar moet nog worden aangenomen”, legt Wijnerman uit.

Wijnerman is er verbaasd over dat Gajadien hierover zwijgt. “Toen ik de financiële commissie, waar hij lid van is, heb gesproken, heb ik het nog met hem erover gehad dat dit toen ook is gebeurd”. Wijnerman zegt dat het bijna een natuurlijke zaak is dat de voorziening er is met een sanctionering door het parlement. “Stel je voor dat we de militairen en andere ambtenaren van Defensie moesten zeggen dat er geen geld is en zij geen salaris krijgen. Dat zou een groot maatschappelijk probleem zijn”, zegt de minister.

Wilfred Leeuwin

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May