ASRA-voorzitter Uden: Passagiers ernstig gedupeerd
28 Aug 2013, 17:30
foto
Jack Uden


De passagiers die betaald hebben voor tickets op vluchten van Dutch Antilles Express (DAE) zijn ernstig gedupeerd. De International Air Transport Association (IATA) stelt zich niet meer verantwoordelijk voor financiële afwikkeling van de ticketverkoop. "Reisagenten zijn gehouden de IATA-regels, die meer beschermend zijn voor de airlines, stipt na te leven. We hebben dus geen claim op IATA", zegt Jack Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) aan Starnieuws.


De reisagenten kunnen ook geen overmakingen voor verkoop van tickets van andere luchtvaartmaatschappijen in mindering brengen als verrekening van eerder gestorte ticketgelden. "Het ergste is dat het genot van een reis waar gezinnen maanden naar hebben uitgekeken, nu als een zeepbel uiteenspat. Dit is niet in geld uit te drukken, want vooral voor kinderen zijn deze teleurstellingen niet te overzien", merkt Uden op.

Waarborgfonds
Uden denkt dat het moeilijk zal zijn voor DAE om er weer bovenop te komen. Hij vreest dat er een faillissement zal volgen. "En straks komt er een andere maatschappij op de markt onder een nieuwe naam, zoals dat eerder is gebeurd. Wij hebben weer duur lesgeld betaald", stelt Uden.

De voorzitter van de ASRA merkt op dat het instellen van een waarborgfonds "een must is. Hieruit had de overheid de kosten kunnen betalen van charters voor gedupeerden". Uden pleit voor aanscherpen van de regelgeving. Er moet een verplichte annuleringsverzekering komen voor 'package reizen'. Er worden soms naast de tickets ook voor hotel, vervoer en tours betaald. De betaalde kosten worden niet gerestitueerd. Uden benadrukt dat de misère die nu volgt nog niet te overzien is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May