Defensie betaalt salarissen zonder goedkeuring DNA
27 Aug 2013, 18:00
foto


De salarissen van het ministerie van Defensie over de maand augustus zijn uitbetaald zonder dat de suppletoire begroting is goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA). De meeste ministeries zijn door hun budget heen en wachten op de goedkeuring van de suppletoire begrotingen.

Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP), lid van de vaste financiële commissie van het parlement, zegt aan Starnieuws dat de ministeries van Onderwijs & Volksontwikkeling, Landbouw, Veeteelt & Visserij en Binnenlandse Zaken geen geld meer hebben om in september salarissen uit te betalen. Dit zou minister Adelien Wijnerman van Financiën aan de parlementaire commissie hebben meegedeeld.

Nalatigheid
Vandaag heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de openbare vergadering geschorst om leden van de verschillende vaste commissies de gelegenheid te geven achterstallig commissiewerk te doen. Hierdoor kunnen op een volgende openbare vergadering de dertien suppletoire begrotingen worden goedgekeurd.

Volgens Gajadien is het pure nalatigheid van de leden van de verschillende vaste commissies dat de parlementaire verslagen over de suppletoire begrotingen niet af zijn. Volgens hem heeft het parlement nagelaten op tijd de voorbereidingen te plegen om de suppletoire begrotingen in het openbaar te behandelen.

Voorschotten
Wat de uitbetaling van salarissen van het ministerie van Defensie betreft, zegt Gajadien dat Wijnerman als verklaring heeft gegeven dat zij gebruik heeft gemaakt van voorschotten. “Dat is nergens in de comptabele wetgeving vastgelegd. Ik vind dat de minister zich hierover moet komen verantwoorden in het parlement. Je kan geen uitgaven doen als ministerie zolang daarvoor er geen begroting of goedgekeurde begroting is aangenomen door het parlement, maar de coalitie stoort zich gewoon niet aan wet en recht”, zegt Gajadien.

Binnen de oppositie zijn er veel vragen over de overschrijding van de budgetten van de ministeries. Bij Defensie is intussen een gat in de bodem geslagen en heeft het volgens Gajadien veel voeten in de aarde gekost om de ambtenaren op Financiën zover te krijgen dat zij hebben meegewerkt aan het uitbetalen van de salarissen. De begroting van dit ministerie over 2013 bedroeg SRD 103,779.000. in de suppletoire begroting wordt nog eens 53 procent van dit bedrag extra gevraagd. Een uitbreiding met SRD 55.231.000.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May