Dove drummers traden ook op tijdens Carifesta
26 Aug 2013, 02:00
foto
Optreden van 'Deaf Association of Guyana'. (Foto: Tanya Frijmersum)


De zaal was matig bezet maar het publiek was verrast met het theater optreden zaterdagavond in On Stage. Zowel drumspel, dans en een voordracht kwamen aan bod.

De ‘Deaf Association of Guyana’ had haar eerste internationale optredens en dan wel tijdens Carifesta XI in Suriname! Zoals de directeur Sabine McIntosh opmerkte, was er niets op theater gebied voor deze groep mensen. Gaandeweg vroegen zowel de doven als hun familie zelf om wat te kunnen betekenen op theatergebied, gezien het aanwezige talent. De associatie heeft een team van diverse docenten dat met veel overgave de lessen draait. In Guyana zijn er jaarlijks optredens. De groep bestaat uit ongeveer vijftig personen van alle leeftijden, maar voor Carifesta werd een keus gemaakt uit de leeftijdsklasse 13-18 jaar.

De avond begon met een voordracht, terwijl een gebarentaal tolk alles vertaalde voor het ‘horend publiek’. Elk land heeft zijn eigen gebarentaal dus is het niet vanzelfsprekend dat de aanwezige doven van Suriname het geheel goed konden volgen. De drummers speelden eenvoudige nummers en ook zorgden ze voor de muzikale begeleiding van de dansers die met brede glimlach hun kunnen toonden. Het hip hop gedeelte van de jongens kwam wel minder sterk over dan de rest.

Een uitdaging
De dirigent Mark Cyrus vond het een uitdaging om ook aan doven les te geven. Hij was zichtbaar trots op ze die avond! De drums waren gemaakt van PVC buis en bedekt met geitenvel. De gebaren die Cyrus maakte, gaven duidelijk aan wanneer iets harder of zachter gespeeld moest worden en ook hoeveel keren. Renee Pieters, een 15-jarig meisje, speelt al twee jaar mee. Ze vond haar eerste opvoering in theater Unique wel beter gegaan zijn.

Voor het publiek was het in ieder geval een goede kennismaking met wat er allemaal mogelijk is zolang de wil en nodige begeleiding er is. In Suriname zou men de koppen nog bij elkaar moeten steken om ook theater op het lijstje te plaatsen. Hopelijk zal dat niet al te lang duren zodat we een goede aanvulling hebben op wat doven en slechthorenden al op kunstzinnig gebied tonen!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May