Hok: Beurs 'Milieu en Ontwikkeling' verlengstuk Carifesta
24 Aug 2013, 02:00
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke hulpbronnen krijgt een rondleiding van Tanya Lieuw, coördinator van het Small Grant programma.


“De vrijdag geopende beurs voor 'Milieu en Ontwikkeling' mag best gekenmerkt worden als een verlengstuk van Carifesta”, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. De bewindsman was eregast bij de opening van deze beurs in het Lala Rookh gebouw. Op de beurs zijn stands ondergebracht van voornamelijk inheemsen, marrons, buurten en andere small grant ontwikkelingsprojecten.

Er is een diversiteit aan producten, die allemaal zijn vervaardigd uit Surinaams materiaal te zien. Het gaat om onder andere tassen gemaakt van wegwerpmateriaal, plasticzakken, meubels van bamboe, verschillende verzorgingsproducten, waaronder oliën. Verder zijn er planten, kunstwerken, uit hout gemaakte en fraai afgewerkte vuilnisbakken tot kleine craft werken, zoals kettingen, armbanden en ook sieraden van Surinaamse producten. In een stand worden de bezoekers getrakteerd op, met awana olie, gebakken rijst.

Ontwikkeling centraal
Coördinator Tanya Lieuw van het Small Grant programma zegt dat ontwikkeling centraal staat bij deze kleine buurt- en gemeenschapsorganisaties. De beurs geeft ook informatie over hoe om te gaan met het milieu en hoe te composteren. De beurs is op z’n Surinaams geopend met apintie drum. De bezoekers die de beurshal binnenlopen, komen eerst terecht in een met Surinaamse planten en bloemen gedecoreerde hal.

De beurs is geopend door Henna Uiterloo, directeur van het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu. Thomas Gitttens van de UNDP is ingenomen met het werk dat is verricht. Tijdens de opening is er een filmpje vertoond waarin de projectontwikkelaars vertellen over hoe de projecten tot stand zijn gekomen. Hok zegt erg onder de indruk te zijn van wat er op de beurs wordt vertoond.

Stimulans belangrijk
Dit programma is speciaal opgezet om buurt- en gemeenschapsprojecten met een duurzame ontwikkeling te financieren. Landelijk zijn er zeventig van dit soort kleine ontwikkelingsprojecten. Op de beurs zijn 22 organisaties aanwezig. Buurtorganisaties kunnen in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning nadat zij bij het fonds een projectvoorstel hebben ingediend. De fondsen komen van het Wereld Milieufonds Global Environmental Facility (GEF).

Het Small Grant programma kwam in de jaren negentig tot stand. De bedoeling is om met weinig financiering te werken aan kleine ontwikkelingsprojecten die meteen duurzame ontwikkeling voor die buurten of gemeenschappen inhouden. In het wereldprogramma participeren meer dan 180 landen.

De beurs is zaterdag vanaf 14.00 uur open voor het publiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May