Straatnamen verandering in Suriname
22 Aug 2013, 22:30
foto


Ik erger mij al er geruime tijd aan dat veel straten van naam (moeten) veranderen. Dit komt omdat er enkele figuren in commissies zitten die - in opdracht van weer enkelen die geen benul hebben van cultuur en geschiedenis - overgaan tot het veranderen van de namen van straten, die zoveel geschiedenis en cultuur met zich meedragen.

Verder zien wij een wildgroei van straatnamen. Je krijgt als inwoner het gevoel (vooral in het district Wanica en Nickerie), dat je in een of ander Aziatisch land woont. Het veranderen van de namen van straten die decennialang bekend zijn bij de meesten van ons, brengt ook financiële gevolgen met zich mee voor het bedrijfsleven e.d. Brief- en correspondentiegegevens moeten worden veranderd, c.q. aangepast. Triest, jammer. Dit getuigt wederom weer dat wij in dit land geen benul hebben van onze geschiedenis en cultuur. Zichzelf benoemde ‘deskundigen' adviseren lukraak de beleidsmakers die op hun beurt - zonder na te denken - hun adviezen overnemen.

Zoveel verwarring: vanwaar de haast om bekende straten van naam te veranderen? Kijk, straten in een nieuwe woonwijk of stadsdeel voorzien van namen van mensen die hun sporen hebben verdiend in Suriname: dat is goed.
Maar bestaande namen veranderen is een schoolvoorbeeld van amateurisme. Straks worden wij geconfronteerd met de volgende aanpassingen, c.q. veranderingen:
De Waterkant wordt: Salam Somohardjoweg; Cornelis Jongbawstraat wordt: Ronnie Brunswijkstraat; Domineestraat wordt dan: Ronald Venetiaanstraat; Tourtonnelaan wordt dan gerust: Otmar Rogersstraat; Gonggrijpstraat wordt: Santokhistraat; Keizerstraat-Boutersestraat; Van Idsingastraat -Robert Ameeralistraat en als klap op de vuurpijl: LATEN WIJ PARAMARIBO ALS HOOFDSTAD VERNOEMEN NAAR EEN OF ANDER FIGUUR IN DIT LAND (u vult het maar zelf in, beste lezer).

Voor mij geldt nog steeds : Gravenstraat, Rust en Vredestraat, Wanicastraat, Coppenamestraat , Weidestraat, Cultuurtuinlaan etc. Met alle respect voor de mensen naar wie deze straten vernoemd zijn: er zijn genoeg nieuwe wijken of stadsdelen waar de namen voor gebruikt konden worden.
Over Cultuur en Surinaamse geschiedenis gesproken!

Colvin Overdiep
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May