RiKa wil dak- en thuislozen van de straat houden
22 Aug 2013, 15:00
foto
Dak- en thuislozen worden ingezet om bermen te maaien. (Foto: Raoul Lith)


Zeven dak- en thuislozen zijn bezig onder begeleiding om de bermen (2,5 km) van de Vioolstraat te Welgelegen, te maaien. De stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa) ontfermt zich over deze groep. Met Carifesta is een grote groep dak- en thuislozen tijdelijk opgevangen door het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). “Alleen al in Paramaribo zijn 80 tot 85 mensen van de straten gehaald”, zegt Henk Amstelveen, voorzitter van stichting RiKa.

“Het stuit me tegen de borst, als deze mensen misschien weer de straat op moeten, naar een kansarm bestaan”, stelt Amstelveen. Volgens hem zijn de jongens die bij RiKa komen voor hulp, het bewijs dat het anders kan. Het project heeft een grote kans van slagen. Hij vindt dat het niet alleen iets moet zijn van Sociale Zaken, Volksgezondheid of PCS. Het resocialiseren en rehabiliteren van deze groep moet de ondersteuning genieten van de gemeenschap.

Uitdaging aangaan
Amstelveen zegt dat de stichting deze job als uitdaging aanvaardt. “We gaan de gemeenschap laten zien, dat je met ondersteuning, deze mensen het bestaan dat ze tot voor kort geleden hadden, niet meer wensen”, zegt de voorzitter van RiKa. Voor hem zijn het zogenaamde zwervers, ze moeten gewoon een kans krijgen om te rehabiliteren. Voor het uitvoeren van hun baan, ontvangen de deelnemers een vergoeding. ”Ze gaan SRD 60 per dag verdienen. Het zijn volwassen mannen. Ik wil ze ook netjes gekleed zien rondlopen”. De opdracht voor deze job is gekomen van districtscommissaris Mike Nerkust. Door projecten uit te voeren, is de stichting zelfvoorzienend.

"Als je naar de jongens kijkt, zou je niet denken dat ze vijf dagen geleden nog vies en vuil aan het zwerven zijn geweest. Het is een golden opportunity die zij krijgen en wij als gemeenschap moeten ze die ondersteuning geven”, meent Amstelveen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May