Soemeer: Alle scholieren krijgen een plek
23 Aug 2013, 06:00
foto
Alle middelbare scholieren zullen geplaatst worden. (Archieffoto: Raoul Lith)


Alle leerlingen die een middelbare school moeten bezoeken, zullen geplaatst worden. Dit garandeert het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Voor de leerlingen die op de wachtlijst staan, gaan de kleine ‘kinderwensjes’ niet altijd in vervulling. Het komt vaak voor dat zij niet op de school geplaatst worden, waar zij heel graag naar toe willen.

Balram Soemeer, voorzitter van het VOS-Directeuren Beraad en directeur van het Miranda Lyceum, zegt aan Starnieuws dat inderdaad alle scholieren een plek zullen krijgen. Hij deelt mee dat dit probleem een structurele aanpak nodig heeft. Elk jaar herhaalt dit probleem zich. Volgens de directeur moet er op twee sporen gewerkt worden.

Behoefte heel groot
"Het bouwen van scholen in wijken waar de concentratie groot is, is een oplossing. Wat zeker moet gebeuren, is het bijbouwen van lokalen op de bestaande scholen, zodat meer leerlingen opgevangen kunnen worden. Op deze manier kunnen scholieren toch naar de gewenste scholen."

“Het afgelopen schooljaar heeft het Miranda Lyceum vijf lokalen erbij gekregen. Wij hadden dertien lokalen aangevraagd, omdat we zelfs de lerarenkamer als leslokaal hebben moeten gebruiken. De practicum lokalen gingen er ook aan. Maar, wij hebben er acht te min, waardoor wij grote klassenformaties hebben. Alle klassen zijn boven de ideale formatie van 25 leerlingen. Het kan niet anders. Toch, zijn er nog wachtenden”, verduidelijkt Soemeer.

Nog meer lokalen nodig
Het Miranda Lyceum heeft nu 1.115 leerlingen die verdeeld zullen worden over ongeveer veertig leslokalen. De Scholengemeenschap Sanatan Dharm (SGS) is met ruim 750 procent gegroeid. Directeur Yvonne Kasi van SGS deelt mee dat de school het afgelopen schooljaar startte met 22 leerlingen. Nu zijn er 169 nieuwe inschrijvingen. De school heeft een VWO en een Havo.

Kasi merkt op dat het afgelopen schooljaar de school een overgangspercentage van 91 procent heeft geboekt. Zo zijn er tien van de elf scholieren van het Havo- SGS en tien van de elf van het VWO-SGS overgegaan. “Ik heb het heel jaar met deze scholieren gesproken. Zij kregen bijna individueel les, omdat de groep klein was”, deelt Kasi mee. Door de enorme groei, zal de school nu 22 leslokalen hebben. Het afgelopen schooljaar telde de SGS tien lokalen en twaalf docenten. Ook het docentenkorps zal toenemen. De school kan volgens Kasi meer scholieren opvangen. De inschrijving gaat nog door.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May