Jabini oneens met meerderheid Staat adviescommissie
21 Aug 2013, 22:00
foto
Hugo Jabini, vertegenwoordiger Saramaccaanse gemeenschap.


Vertegenwoordiger van de Saramaccaanse gemeenschap, Hugo Jabini, is het er niet mee eens dat de regering een meerderheidspositie wil hebben in de adviescommissie uitvoering Saamaka-vonnis. Deze commissie moet worden samengesteld nadat bij de presentatie van het Suriname rapport bij het Hof in Costa Rica, partijen het niet met elkaar eens werden. De commissie moet bestaan uit vertegenwoordigers van het Inter-Amerikaans Hof, de regering en de Saramaccaanse gemeenschap.

“Het gaat om een gelijkwaardige commissie en geen van de drie partijen kan een meerderheid vragen daarin. Het is integendeel een adviescommissie naar de Staat die uitvoering moet geven aan het Saamaka-vonnis van het Hof”, legt Jabini uit.
De Staat zou in elk geval positief hebben gereageerd op de vorming van de commissie, alleen het verzoek om een meerderheid daarin is volgens Jabini iets dat niet kan.

Over de werkzaamheden van de commissie moet het Hof nog een finaal voorstel doen. Dat zal afhankelijk zijn van de aan Suriname gevraagde additionele informatie over de uitvoering van het Samaaka vonnis. Een van de punten waar extra informatie gevraagd is, heeft te maken met de uitvoering van het deel van het vonnis waar Suriname is veroordeeld tot het erkennen en toewijzen van de grondenrechten aan Inheemsen en het Saramaccaanse volk.

Jabini zegt dat sinds de terugkeer uit Costa Rica waarover in mei veel deining was ontstaan, er geen contact is geweest tussen de Vereniging van Saramaccaanse gezagdragers en de overheid. “Ik denk dat we rustig om de tafel moeten gaan zitten en zaken goed met elkaar bespreken”, vindt Jabini. De aangestelde agent van Suriname, ex-minister Martin Misiedjan heeft Jabini wel laten weten dat hij contact zal maken zodra hij zijn officiële aanstellingsresolutie als commissaris van de president heeft ontvangen. Jabini hoopt dat deze zaak snel wordt aangepakt, omdat ook de granman van de Saramaccaanse gemeenschap graag vorderingen wil zien bij het uitvoeren van het vonnis.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May