Goudzoekers Brownsweg vragen OGS plek om te werken
21 Aug 2013, 08:00
foto
Frederik Finisie (foto: DNA)


De goudzoekers van het ressort Brownsweg hopen dat ze zo snel mogelijk aan de slag kunnen op plekken die de commissie Ordening Goudsector (OGS) hen toewijst. Assembleelid Frederik Finisie (Mega Combinatie/NDP) die ook ondernemer is en een houtconcessie heeft, is bereid deze in te ruilen voor een ander stuk in het district Brokopondo. De goudzoekers willen op de ruim 4000 ha concessie van Finisie naar goud zoeken.

Districtssecretaris van Brokopondo, Freddy Linga, en Finisie zeggen aan Starnieuws dat de mensen inkomsten derven. Er is deze week een gesprek geweest met een afvaardiging van OGS, waarbij ook districtscommissaris Naltus Naana van Sipaliwini aanwezig was. Hij helpt om een oplossing te vinden voor deze groep. Finisie zegt dat de mensen van het district zijn en hun gezinnen moeten onderhouden. "Daarom heb ik besloten om mee te werken, want het zijn onze eigen mensen", zegt Finisie.

Een optie
Aan OGS is gevraagd om vooruitlopend op een structurele oplossing toestemming te geven om in de omgeving van Irene Vallen twee maanden activiteiten te ontplooien. Het gaat om het Stinasu-gebied waar de goudzoekers al bezig waren. De vertegenwoordigers van OGS hebben tijdens de vergadering beloofd dit af te stemmen met de leiding. Linga en Finisie zeggen dat dit weekend de OGS-vertegenwoordigers terug zullen komen en diverse presentaties zullen geven over de situatie.

Finisie merkt op dat afgesproken is dat de mensen zich bundelen. "Wij hebben al een behoorlijke registratie, want we willen zeker weten dat het gaat om mensen van het gebied. Het is belangrijk dat ze zich organiseren", zegt Finisie. Hij deelt mee dat OGS in zijn concessiegebied al onderzoek heeft verricht. Er komt wel goud voor in het gebied. "Maar we kunnen niet goud zoeken en tegelijk hout kappen op die concessie, daarom werk ik mee voor de ruil. Het gebied dat ik aangegeven heb, is ongeveer tien kilometer verder", zegt Finisie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May