Illegale goudzoeker verwijderd van ressort Brownsweg
18 Aug 2013, 12:00
foto
De illegale goudzoeker heeft een enorme ravage gemaakt op het terrein van derden in het ressort Brownsweg.


De bestuursdienst van Brokopondo heeft een illegale goudzoeker in ressort Brownsweg gesommeerd om de activiteiten te staken en de machines van daar te verwijderen. De goudzoeker werd benaderd door een bewoner van het dorp Wakibasoe 2, die hem verzekerde dat hij de eigenaar was van het gebied. Het terrein blijkt echter van iemand anders te zijn.

Freddy Linga van de bestuursdienst zegt aan Starnieuws dat de goudzoeker niet heeft onderzocht van wie het gebied werkelijk is. De familie Donoe die recht heeft op dat terrein, kapt het bos open voor het opzetten van een kostgrondje. "Zonder medeweten van de familie was de goudzoeker bezig op het terrein. De man moest de locatie verlaten en heeft zijn spullen intussen verwijderd", zegt Linga.

Niet verstandig
Begin deze maand is op initiatief van de commissie Ordening Goudsector een krutu belegd door districtscommissaris Yvonne Pinas in Brokopondo. Op de vergadering is diepgaand gesproken over de illegale activiteiten van gouddelvers. Linga zegt dat de krutu heel duidelijk was, maar nog steeds zijn er mensen illegaal in het gebied bezig.

"Er is opgetreden tegen de goudzoeker, die behoorlijk wat geïnvesteerd heeft en nu grote verliezen lijdt. Laat dit een waarschuwing zijn voor anderen die zomaar ergens goud gaan zoeken", stelt Linga. Hij merkt op dat Brownsweg enorm aan het groeien is. Het is niet verstandig als in dat gebied goud wordt gewonnen, want de mensen hebben de grond nodig voor landbouw. De goudzoekers vernietigen de omgeving en laten een ravage achter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May