Arbeiders grootste kopermijn staken
15 Aug 2013, 17:00
foto
Stakende arbeiders bij de Chileense Escondida mijn. Mijnbouw is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Chileense overheid. (Foto: AFP)


De arbeiders van ’s werelds grootste kopermijn in het noorden van Chili hebben het werk onaangekondigd neergelegd. De ongeveer 2.500 werkers eisen meer loon en betere voorzieningen.

De staking bij de Escondida mijn is oorspronkelijk gepland voor 24 uur, zei vakbondsleider Marcelo Tapia. Maar de vakbondsleden zullen bij elkaar komen om te bepalen of de staking moet worden verlengd.

Chili produceert een derde van de koper op de wereld koper. Het metaal wordt op grote schaal gebruikt in legeringen en elektrische kabels. De werknemers eisen een beter loon, een jaarlijkse bonus en betere arbeidsomstandigheden.

Collectieve actie
"Alle activiteiten zijn stopgezet. Het is te wijten aan een verscheidenheid van problemen waarop het bedrijf niet reageert," vertelde Tapia aan het persbureau Reuters. De werknemers van twee andere Chileense mijnen, Spencer en Cerro Colorado, die worden gemanaged door BHP Billiton hebben zich aangesloten bij de staking, zei Tapia. BHP Billiton en Rio Tinto, dat 30% van de mijn bezit, hebben niet gereageerd op de collectieve actie.

De Escondida mijn in de Atacama woestijn produceert meer dan een miljoen ton koper per jaar. Die bedraagt ongeveer 20% van de Chileense uitvoer. De laatste staking bij de Escondida mijn in juli 2011 duurde twee weken en stuwde de internationale koperprijzen op.

Mijnbouw heeft een belangrijke rol in de Chileense economie. Het land gaat in november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May