Ruim 2000 personen betrokken bij organisatie Carifesta
15 Aug 2013, 02:00
foto
Het Onafhankelijkheidsplein omgebouwd tot een openlucht theater. (Beeld: René Gompers)


Het is één en al drukte bij het Onafhankelijkheidsplein. Terwijl er intensief geoefend wordt, geluid en camerastanden worden gezocht en vrachtwagens af en aan rijden met materiaal, gaan de constructiewerkzaamheden ongestoord door. Haast niemand van de organisatie is aanspreekbaar. Op een hoog en strak tempo worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de generale. Geteld vanaf de top tot aan de 'waterdragers' zitten er meer dan tweeduizend personen in de organisatie van Carifesta XI.

Overal in het land is men bezig werkzaamheden af te ronden en projecten op te leveren. Later op de dag worden de speciaal voor Carifesta gerenoveerde Thalia schouwburg en de Eddy Wessels gehoorzaal wederom in gebruik genomen. Het programma is zo goed als af, maar wordt door de late komst van verschillende deelnemende landen, bijgewerkt. Roy Dhanradj, event director van Carifesta XI, geeft aan dat er niets veranderd zal worden aan het programma zoals dat er nu uitziet.

"Dit is de basis. Er zullen alleen maar activiteiten bijkomen. We zijn al drie dagen bezig met landen die zich op het laatste moment aanmelden, terwijl de deadline al voorbij is." Er doen dertig landen mee aan Carifesta XI. Dhanradj deelt mee dat sommige landen afzeggen en anderen zich weer aanmelden. "Terwijl de Mexicanen hebben afgezegd, hebben de Argentijnen en Nederlanders toch besloten mee te doen. Het aantal blijft rond de dertig participerende landen."

Reuzen theater
Het gebied bij het Onafhankelijkheidsplein is compleet omgetoverd tot een reuzen theater. Er is een gigantisch podium gebouwd vanaf de stoep van het presidentieel paleis tot aan de straat. Het paleis zal dienen als decor tijdens het festival. Op het plein zijn tribunes van metaal en hout verrezen. Door de herinrichting wordt de ruimte voor het publiek aanzienlijk verkleind. Er is plaats voor vijfduizend mensen. "We willen niet dat de mensen staan, omdat de kans op chaos groter is. De mensen kunnen zittend genieten van de shows. Zo is het overzichtelijker en kan de veiligheid beter gegarandeerd worden", legt Dhanradj uit. De grootste drukte wordt verwacht op 17 en 24 augustus wanneer respectievelijk Donnie Mc Clurkin en Wycleff Jean zullen optreden. President Michel Martelly van Haïti zal ook aanwezig zijn tijdens de show van Wycleff Jean, bevestigt Dhanradj. "Hoogstwaarschijnlijk gaat hij ook optreden".

Met een budget van US$ 5 miljoen en de inzet van veel jeugdigen, moet een onvergetelijk festival neergezet worden en een hoge standaard worden gelegd voor de volgende Carifesta's. "We merken dat de mensen doorhebben dat het gaat om Suriname. Iedereen, vanaf de bureaucraat tot de artiest, zet zich in ongeacht de problemen en uitdagingen. Suriname zal een goede beurt maken", voorspelt Dhanradj. Donderdagavond zal voor de laatste keer de grootse opening van Carifesta XI geoefend worden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May