Ondanks kort geding gaat actie penitentiaire ambtenaren door
15 Aug 2013, 01:00
foto
Protesterende penitentiaire ambtenaren op weg naar het kabinet van de president. (Foto: Raoul Lith)


De Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) zal donderdag doorgaan met haar actie en een petitie aanbieden aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Intussen heeft de Staat de bond voor de rechter gesleept en geëist dat de werkzaamheden worden hervat. Bondsvoorzitter Gustaaf Gallant zegt aan Starnieuws dat ondanks de rechtszaak de overige actiemodellen in tact zullen blijven.

Na de aanbieding van de petitie aan directeur Eugene van der San van het kabinet van de president heeft het bestuur een onderhoud gehad met overste Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid. Linscheer heeft het bestuur gevraagd om de acties op te schorten. "Wij zijn traumatisch geworden. Al dertien jaar zijn wij bezig met hervorming van het korps. Ons is diverse keren beloofd dat de zaak opgelost wordt. Wij hebben de acties steeds opgeschort, maar er is niets gebeurd. De leden willen tenminste een actie zien, waardoor ze terug kunnen naar het werk", legt Gallant uit.

Overgangsfase
De BPAS maakt zich sterk voor een korpschef voor de dienst. Regillio Blijd is de hoogste penitentiaire ambtenaar in rang, met twee sterren en een balk en is academisch gevormd. Hij had de leiding moeten hebben en niet Paulus Pinas, die veel lager in rang is, zegt Gallant. Verder is het mutatiebeleid en het op tijd betalen van overuren ook een doorn in het oog van de bond. Gallant zegt dat een overgangsfase afgesproken was, voordat er een korpschef komt. Maar al deze zaken zijn niet uitgevoerd, daarom zijn de leden niet geneigd om nu het werk te hervatten.

Kort nadat de petitie was aangeboden aan het kabinet van de president en de acties niet werden opgeschort, kreeg het bestuur een deurwaardersexploot. Daarin werd de bond meegedeeld dat de zaak aanhangig gemaakt door het ministerie van Justitie en Politie (de Staat) donderdag zal dienen voor de kantonrechter. "Wij zijn daar vertegenwoordigd, maar zullen ook naar De Nationale Assemblee gaan", zegt Gallant.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May