SZN en politie werken samen bij calamiteiten
08 Jul 2010, 10:00
foto


De politie van Nickerie en het Dr. L. Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie (SZN) werken samen bij calamiteiten. Als er een aanrijding in het district plaatsvindt, mag een burger de politie hierover informeren. De politie zal dan het SZN op de hoogte stellen, waarna er meteen een ambulance zal uitrukken. Op deze manier zal sneller hulp geboden kunnen worden. Aanvankelijk moest eerst de politie op de plaats van het delict aankomen om daarna de ambulance te bellen. Dit nam kostbare tijd in beslag.

SZN directeur Ravien Changoer zegt dat er al twee weken een pilotproject is gedraaid. Het resultaat is geëvalueerd door beide instanties en is goed bevonden. “Deze methode werkt beter. Wel is het voorgekomen dat de ambulance een paar keren voor bijna niets moest uitrukken. We reageren op alle meldingen en staan steeds paraat om uit te rukken”, aldus Changoer. Hij deelt mee dat de ambulance enkele keren door de gemeenschap bekritiseerd werd, omdat deze niet meteen arriveerde. Hij merkt op dat tal van oorzaken zijn. Het tijdstip van de melding, de afstand en de verkeersituatie spelen een belangrijke rol. Changoer benadrukt dat de veiligheid van het personeel gewaarborgd wordt.

Gewestelijke Politie Commandant, August Sabajo, zegt dat ze in die twee weken geen loze melding hebben gehad. Daarvoor is het wel af en toe voorgekomen dat mensen zomaar een melding deden. “Zodra er een melding gedaan wordt, wordt het SZN meteen gebeld. De politie en de ambulance rukken vanuit hun basis dan uit. We rekenen op de medewerking van de samenleving en verwachten geen loze meldingen”, aldus Sabajo.

De politie en het ambulancepersoneel van het SZN zullen beurtelings een training volgen. In augustus zullen de politiemannen een ruim vijfdaagse EHBO training krijgen. Deze training zal door het ziekenhuis verzorgd worden. Daarna zal de politie het ambulancepersoneel van het SZN trainen om voorzichtig te zijn bij de plaats waar een delict plaatsvindt, zodat sporen niet gewist worden. “Het wissen van sporen kan een onderzoek belemmeren. Bij zware calamiteiten is het goed om zoveel als mogelijk de aangetroffen situatie onaangetast te laten. Hierdoor zal de waarheidsvinding vergemakkelijkt worden”, aldus Sabajo.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May