Adhin: Onderwijscommissies nu onder gezag coördinatie unit
12 Aug 2013, 02:00
foto
Ashwin Adhin, minister van Onderwijs en Volksontwikkeling.


Alle commissies van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en de herstructurering daarvan, zullen voortaan vallen onder de ‘Program Coordinating Unit’. Minister Ashwin Adhin zegt aan Starnieuws dat het hier om een door hem ingesteld orgaan gaat van leidinggevenden op het ministerie, aangevuld met enkele consultants. Adhin wil hiermee voorkomen dat hier en daar, buiten het gezichtsveld van het Minov het onderwijs zich ontwikkelt, zonder dat het ministerie daar voldoende toezicht op heeft.

“Het gaat om een herstructurering van commissies. Dezelfde mensen blijven. Alleen worden zij aangevuld met een verantwoordelijke van het ministerie”, legt Adhin uit. De minister zegt tot dit besluit te zijn gekomen na gemerkt te hebben dat er onvoldoende overzicht, onvoldoende rapportage, maar vooral eigen inzichten, zijn. Een daarvan is de commissie herstructurering voor het Imeao-onderwijs. “Ik heb eerst met de Bond van Leraren gesproken, dan de bestaande commissie, met de directeuren van de Imeao-scholen, daarna samen met de nieuwe mensen en hebben we de zaken goed op een rijtje gezet”, legt Adhin uit.

Geen nieuwe taskforce
De onderwijsminister zegt dat het zeker niet gaat om een nieuwe taskforce. “Het kan toch niet zo zijn dat commissies en bonden de trekkers zijn van werk dat door het ministerie gestuurd moet worden”, meent Adhin. Volgens hem zal de Bond van Leraren nu wel moeten gaan begrijpen dat een bond niet de trekker kan zijn van een herstructurering binnen het onderwijs, maar het ministerie. “De meeste van deze commissies zijn binnen een week weer aan het werk met dezelfde mensen in een nieuwe vorm”, zegt hij. Het werk dat door de commissie is gedaan, blijft waar het goed is, ook zo als het is. “Alleen weten wij precies en op tijd met rapportage, hoe het zich ontwikkelt en waar deskundigen van het ministerie moeten bijsturen. Voorkomen moet worden dat we eilandjes krijgen, legt Adhin uit.

Adhin zegt dat met deze werkwijze het Minov alle voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar op tijd en goed af wil hebben. Hij benadrukt dat uiteindelijk niemand anders dan het ministerie, de verantwoordelijkheid draagt. “We hebben daarom dan ook alles in een plan van aanpak gebracht, want ik moet eerlijk zeggen dat ik niet helemaal tevreden was met hoe zaken gingen. Belangrijk hierin is dat we metingen moeten kunnen doen van waar we naar toe gaan en hoe zaken zich ontwikkelen." Ook de administratie en rapportage van de naschoolse opvang zijn nu ondergebracht bij het Minov.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May