Bouterse krijgt hoofdtooi van opperhoofd en piai
10 Aug 2013, 00:00
foto
President Desi Bouterse met hoofdtooi op van opperhoofd en hoofd piai. (Foto: René Gompers)


Sinds Desi Bouterse president is, is het bij de derde herdenking van de Internationale Dag der Inheemsen, deze groep gelukt om 'de kleine Indiaanse jongen' een hoofdtooi te geven van opperhoofd en hoofd piai. Bij de twee vorige herdenkingen was Bouterse niet aanwezig. De president heeft een staf met twee maraka's erbij gekregen om de ceremoniële handeling compleet te maken. De hoofdtooi is gemaakt van 'hari wari veren', die de hoogste vorm van communicatie geven aan de piai.

Bouterse sprak vrijdagavond de aanwezigen toe op het Onafhankelijkheidsplein. Hij legde uit dat het elk jaar weer moeilijk is, want velen staan er op dat hij de dag met hen doorbrengt. Bouterse benadrukte in zijn toespraak dat er diverse presidenten zijn van Indiaanse afkomst in Zuid-Amerika. Ook in Suriname begint deze groep door te dringen tot diverse posities. Ze zijn te vinden in de regering, De Nationale Assemblee, districtscommissariaten en districts- en ressortraden. "Wij zijn er echter nog niet, maar de zaak is drastisch aan het veranderen", zei de president. Hij riep de indianen op om meer van elkaar te houden. "Als je niet van jezelf houdt, kan je niet van anderen houden".

Het staatshoofd stond lang stil bij de diverse culturen die Suriname in de wereld een prachtig land maken van mensen die vredelievend met elkaar omgaan. De cultuur en de vrolijke bevolking zullen ook gepresenteerd worden aan het Caribische Gebied en Zuid-Amerika tijdens Carifesta de volgende week. Bouterse feliciteerde ook de nakomelingen van de contractarbeiders uit Java met 123 jaar Javaanse immigratie. Ook zij hebben hun weg weten te vinden in de samenleving.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May