Dag der Inheemsen uitbundig gevierd
09 Aug 2013, 21:08
foto
Optreden in de Palmentuin.


De sambura klinkt uitnodigend. Omstanders laten zich geen twee keer roepen 'fu go broko kindi'. Hand in hand, in een kring, gaan oud en jong door de knieën op het ritme van de sambura. Zwetend gaat de dans voort in de 'tweede' versnelling. De zon staat hoog aan de hemel en de drukte zwelt aan in de Palmentuin. De Internationale Dag der Inheemsen wordt hier uitbundig gevierd. Op het Onafhankelijkheidsplein zijn er ook activiteiten.

In de Palmentuin worden er naast 'live' optredens ook Inheemse accessoires, kunstvoorwerpen en andere spullen verkocht. De standhouders op de Inheemse markt gaan heel snel door hun voorraad van kasiri, peprewatra met vis en wildvlees heen. Ook de vrolijk gekleurde schouderdoeken brengen veel geld in het laatje. "Tide na franya mi mu weri" en "me indiaan is boven vandaag", verwoorden een paar mensen hun 'gemoedstoestand'.

Veel bekijks
Op Plein verlopen zaken veel formeler. Maar na de speeches komt het publiek weer los bij de optredens van de binnen- en buitenlandse inheemse groepen. Ook hier trekken de inheemse groepen veel aandacht en ontstaan er ter plekke hele fotosessies. "Kijk, een echte Pocahontas", roept een jongetje terwijl hij wijst naar een inheemse dame in traditionele kleding. Hij is niet de enige die onder de indruk is van 'Pocahontas', die eigenlijk protocoldame is. Velen gaan met haar op de foto. Ook een 'opperhoofd' wordt staande gehouden om het moment met een 'echte' inheemse te vereeuwigen.

"Er is vele malen geprobeerd om ons te verdrijven van de aarde. Maar we zijn er nog en zullen er altijd zijn", zei minister Steven Relyveld, van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Hij sprak namens president Desi Bouterse vanmiddag op het Onafhankelijkheidsplein. "Als we verder willen gaan, moeten we nu een éénheid vormen en bewaren", riep de bewindsman op. Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, vulde aan dat er ook bezonnen moet worden op deze dag. Hij noemde de verworven posities van inheemse minister en assembleeleden en voegde er aan toe dat er niet etnisch naar gekeken moet worden. "Zij zijn er voor het hele land. Het is slechts de erkenning dat ook wij een bijdrage kunnen leveren." Hij riep op om op deze koers te blijven.
President Bouterse heeft vanavond het publiek toegesproken op het Onafhankelijkheidsplein.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May