Oprichter Amazon koopt Washington Post
06 Aug 2013, 09:00
foto


De deal is rond. Jeff Bezos, de oprichter van Amazon heeft ingestemd om ‘The Washington Post’ te kopen voor US$ 250 miljoen. De prestigieuze krant was jarenlang het eigendom van de familie Graham.

Bezos doet de aankoop uit eigen middelen, waarbij Amazon niet bij betrokken is. De verrassende transactie volgt nadat ‘The New York Times’ voor US$ 70 miljoen ‘The Boston Globe’ van de hand deed. De verkopen van grote krantenbedrijven geeft alleen maar duidelijker aan dat deze ondernemingen voor ongekende uitdagingen worden geconfronteerd waarbij reclame-inkomsten en het aantal lezers dalen.

De directeur van ‘The Washington Post’, Donald E. Graham, zei dat het concern beter gediend is bij een andere eigenaar. Donald E. Graham is kleinzoon van Eugene Meyer die het krantenbedrijf in 1933 kocht tijdens de Grote Depressie. De verantwoordelijkheid van de krant blijft haar lezers en niet de particuliere belangen van de eigenaren.

Andere uitgeverijen
Volgens Graham heeft Bezos bewezen een technologie en business genie te zijn. “Zijn lange termijn aanpak en zijn persoonlijk fatsoen maken hem tot een goede nieuwe eigenaar van de Post.” Bezos heeft de in Seattle gevestigde Amazon.com in twee decennia gemaakt tot een winkel- en online technologische kracht. Hij heeft eerder dit jaar zijn intrede gedaan in de media met een kleine investering in Internet nieuwssite Business Insider.

In een brief gepubliceerd op de website van ‘The Washington Post’, heeft Bezos beloofd geen radicale veranderingen te plegen. "De waarden van The Post hoeven niet te veranderen," schreef Bezos.

De transactie heeft betrekking op ‘The Washington Post’ en andere uitgeverijen, waaronder de Express newspaper, The Gazette Newspapers, Southern -Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino en Greater Washington Publishing.

Newsweek
Ook het Amerikaanse actualiteitentijdschrift, Newsweek is verkocht. Een Amerikaans digitaal nieuwsbedrijf, IBT Media, heeft de onderneming overgenomen. De laatste printversie van het tijdschrift is in december verschenen. Voor hoeveel het bedrijf is verkocht, is niet bekendgemaakt.

Newsweek zag zich gedwongen na dalende advertentie-inkomsten en toename van het aantal on-line lezers, genoodzaakt om na 80 jaar over te stappen naar de digitale versie van het tijdschrift. Newsweek is voor het laatst verkocht door ‘The Washington Post’ voor US$ 1 in 2010. Het tijdschrift is daarna samengevoegd met ‘The Daily Beast’ website. In de verkoopovereenkomst met IBT Media gaat ‘The Daily Beast’ niet mee. De nieuwe eigenaar van Newsweek zei dat de online versie in de komende weken nieuw leven zal worden ingeblazen.

Eerste editie van Newsweek werd op 17 februari 1933 gepubliceerd. In zijn hoogtijdagen had het tijdschrift een oplage van 3 miljoen. Het afnemende lezerspubliek en dalende reclame-inkomsten brachten het tijdschrift in de rode cijfers.

IBT werd in 2006 opgericht en publiceert International Business Times, Medical Daily, Latin Times en iDigitalTimes. Het mediabedrijf bestrijkt met zijn publicaties in zeven talen, 235 landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May