Politie en brandweer extra alert in de vakantie
06 Aug 2013, 04:00
foto
Minister Edward Belfort, geflankeerd door korpschef Humphrey Tjin Liep Shie (links) en brandweercommandant Cecil Waal. (Foto: Raoul Lith)


Met het oog op de vakantieperiode en de droge tijd zullen politie en brandweer extra alert zijn. Er zal meer politie op de been zijn en de brandweer zal op verschillende locaties voorlichting geven. Dit zei minister minister Edward Belfort van Justitie en Politie maandag op een persconferentie die hij samen met korpschef Humphrey Tjin Liep Shie en brandweercommandant Cecil Waal belegde.

Het is in de vakantie heel droog en kinderen zijn vaak alleen thuis, omdat ouders aan het werk zijn. We willen voorkomen dat in de vakantie de brandweer nodeloos gaat uitrijden om branden te blussen. Ook zal voorkomen worden dat er extra verkeersongevallen worden geregistreerd door bestuurders die onder invloed zijn van alcohol. De wegen naar de vakantieoorden zullen extra gecontroleerd worden. De minister geeft aan dat deze zaken extra aandacht krijgen, “maar ook de burgers moeten extra alert zijn.”

Samenleving helpt mee
Door veel (bruikbare) tips die vanuit de gemeenschap komen, lukt het de politie veel van de zaken op te lossen. De bewindsman bedankt de mensen voor hun inzet. Hij geeft aan dat het niet de bedoeling is dat het publiek de komende tijd moet vrezen voor de acties die worden uitgevoerd door de politie. “We komen geen mensen duperen of ophouden in het verkeer”, geeft Belfort aan. Het optreden is volgens hem juist bedoeld om de veiligheid te waarborgen van iedere burger.

De brandweer zal ter uitvoering van het project community safety, huisbezoeken brengen in zeven verschillende ressorten vooral in Paramaribo zuidwest. De brandweercommandant zegt dat in dit gebied de meeste branden zich hebben voorgedaan in de afgelopen twee jaren. Medewerkers zullen via observatie en vragenlijsten informatie verzamelen. Deze data worden dan vertaald in een veiligheidsbeleid voor brandweerzorg in dat gebied. Waal zegt dat bij de buurtbezoeken, er ook informatie wordt verstrekt over de elektrische aansluiting van woningen. Ook hoe een vluchtplan te maken bij een eventuele brand.

Statistieken
Statistieken zijn belangrijk voor het vormen van een compleet verhaal. De korpschef heeft via cijfers proberen aan te tonen dat op lange termijn de criminaliteit niet is toegenomen.”Er zijn wat ontwikkelingen die extra aandacht vereisen" zegt Tjin Liep Shie. Er worden regelmatig metingen gedaan bij de bevolking, om te weten hoe het veiligheidsgevoel zich ontwikkelt.

Volgens de cijfers van het korps heeft 62% van de bevolking het gevoel veilig te zijn. “We willen het natuurlijk hoger brengen”, zegt de politiebaas. In de vakantie worden strengere verkeerscontroles gehouden. De nodige snelheidsmetingen en blaastesten worden opgevoerd.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May