VHP: Inheemse cultuur belangrijk voor de wereld
08 Aug 2013, 22:00
foto


VHP boodschap Internationale Dag der Inheemsen
De Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld is een geschikt moment om erkenning te geven aan de belangrijke plaats die inheemse culturen innemen in het cultureel landschap van de wereld.

Dit zegt de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) in een verklaring. In 1994 heeft de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN), 9 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van Inheemse Volken en in stamverband levende groepen. Voor de VN is deze dag geen algemene vrije dag, maar een dag om stil te staan bij de vorderingen en bescherming van de rechten van de inheemse volkeren overal ter wereld.
De Inheemsen leveren een belangrijke bijdrage aan onze rijke culturele diversiteit, die het gezamenlijke erfgoed van de mensheid vormt, zoals vastgelegd in Unesco's Universele Verklaring over de culturele diversiteit in 2001.

De VHP is er van overtuigd dat de inheemse culturen een aanwinst zijn voor toekomstige generaties en een potentiële bron van regeneratie. Door de nadruk te leggen op de sterke band die er bestaat tussen cultuur en natuur, traditie en moderniteit, krijgen wij een veelomvattend en oprechte mondiale wereldvisie.

Symbool voor respect
Sedert 2006, is deze dag ook een nationale vrije dag in Suriname. De Nationale Dag der Inheemsen in Suriname is een symbool van respect voor het inheemse deel van het Surinaamse volk en een blijk van erkenning. Dit jaar is het thema: cultuur en ontwikkeling.

De VHP acht het van belang dat bij de activiteiten van de Internationale dag der Inheemsen zowel de ontwikkeling van de economie als de cultuur van de Inheemsen tot uitdrukking gebracht wordt.
Verder dienen wij respect te hebben voor de eeuwenoude Inheemse culturen waaronder hun talen, de wijze waarop zij in hun levensonderhoud voorzien, en hun daarmee gepaard gaande identiteit. De VHP verklaart zich solidair met de inheemsen en wil samenwerken aan blijvende vooruitgang ten behoeve van de ontwikkeling van ons land Suriname, zegt voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May