Plooien goudsector gladgesteken tijdens krutu Brokopondo
05 Aug 2013, 06:00
foto


Tijdens een krutu in het district Brokopondo is uitgebreid gesproken over de problemen die er zijn in de goudsector. De plooien zijn gladgestreken en er zijn goede afspraken gemaakt. De krutu is op initiatief van de Ordening Goudsector (OGS) belegd door districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas.


De dorpen Klaaskreek, Nieuw Koffiekamp, Brownsweg, Sarakreek en Kwakoegron hebben deelgenomen aan de krutu. Ook niet gouvernementele organisaties die betrokken zijn in de sector, assembleeleden, het ministerie van Regionale Ontwikkeling en dignitarissen hebben geparticipeerd.
Melvin Linscheer, voorzitter van het Beleidsteam van OGS, zegt aan Starnieuws dat de vergadering als doel had om de gemeenschap van Brokopondo uitvoerig de reden van de ontruiming en de bewaking van de Stuwdam, de hulpdammen en Irenevallen, uit te leggen.

Gewezen op gevaren
Ook de Suralco heeft tijdens de bijeenkomst gewezen op de gevaren van het ondermijnen van de dammen door activiteiten van goudzoekers. Het laatste incident op de concessie van Rosebel Gold Mines/Iamgold en later te Nieuw Koffiekamp is ook aan de orde gesteld. Namens de goudzoekers, verenigd in 'Makamboa', gaf vertegenwoordiger Jurgen Plein, toe dat de concessie die nu door OGS wordt klaargemaakt, mede in samenspraak met hen is bepaald. Plein zei nooit gezegd te hebben dat er daar geen goud is.

Plein maakte van de gelegenheid gebruik om namens de jongeren zich te verontschuldigen bij kapitein Wijnerman van Koffiekamp. Zijn woning werd enkele weken geleden bekogeld door dorpelingen. Door alle sprekers werd het belang zich te organiseren benadrukt en de rol die de boslanddignitarissen te vervullen hebben in hun district. De krutu werd ook toegesproken door de assembleeleden Diana Pokie (A Combinatie) en Frederik Finisi (Mega Combinatie/NDP). De dignitarissen deden een beroep op OGS om meer overleg te hebben, in het bijzonder bij gevallen van ontruiming. Linscheer zegt samen met de dc en de bestuursambtenaren terug te kijken op een vruchtbare krutu.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May