Hassan Rouhani ingezworen als president Iran
04 Aug 2013, 11:30
foto
President Hassan Rouhani van Iran


Het parlement van Iran heeft de geestelijke Hassan Rouhani ingezworen als president van het land. Rouhani is zes weken gekozen.

Hij is beëdigd voor parlementsleden en vertegenwoordigers van tientallen landen. Rouhani neemt formeel over van Mahmoud Ahmadinejad. De ceremonie werd geleid door de Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

De president won in juni verrassend de verkiezingen. Hij kreeg de steun van de reformisten, doordat hij zinspeelde op een meer gematigde houding dan zijn voorganger. Hij heeft beloofd om het internationaal isolement van Iran te beëindigen. Ook wil hij werken aan het opheffen van de economische sancties en politieke gevangenen vrij krijgen.

Na zijn beëdiging, vertelde hij het parlement dat hij een regering van "wijsheid en hoop" zou vormen die alle Iraniërs zal vertegenwoordigen."Iedereen die heeft gestemd, of ze nu voor mij stemden, voor iemand anders, of zelfs als ze niet stemmen, allen zijn Iraanse burgers en hebben burgerrechten," zei Rouhani. Hij merkte op dat de mensen met “ja” hadden gestemd om matiging en hoop.

Ofschoon Rouhani president is, is het laatste woord over beleidskwesties nog steeds bij de Opperste leider.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May