Mugabe winnaar van omstreden verkiezingen
04 Aug 2013, 02:00
foto
Robert Mugabe is weer voor vijf jaar verkozen tot president van Zimbabwe. (Beeld: Al Jazeera)


Robert Mugabe (89) heeft de presidentsverkiezingen in Zimbabwe met 61 procent van de stemmen gewonnen, tegenover 34 procent voor zijn tegenstander en premier, Morgan Tsvangirai.
Mugabe regeert Zimbabwe al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier en sinds 1987 als president. Hij is herkozen voor een nieuwe termijn van 5 jaar.

De kiescommissie van Zimbabwe (ZEC) heeft de resultaten zaterdag bekendgemaakt. Mugabe’s partij ZANU-PF heeft 158 van de 210 parlementszetels weten te bemachtigen. Deze tweederde meerderheid in de wetgevende macht maakt het voor Mugabe mogelijk om wijzigingen aan te brengen in de nieuwe grondwet en de bestaande wetten.

De resultaten werden bekendgemaakt nadat Tsvangirai’s partij Movement for Democratic Change (MDC-T) op een persconferentie had verklaard dat zij “de verkiezingen volledig verwerpen”. Tsvangirai, die de verkiezingen een "farce"heeft genoemd, zei op de persconferentie zaterdag in de hoofdstad Harare, dat hij alle rechtsmiddelen zou aanwenden om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

De MDC-T-leider zei dat zijn partij niet zou deelnemen aan een regering dat het resultaat is van wat hij noemde een "frauduleuze" verkiezing. "Er is nationale rouw in het land," zei Tsvangirai kort voordat Mugabe werd uitgeroepen tot de winnaar. "We zullen naar de rechter stappen."

Bezorgdheid
De Verenigde Staten van Amerika heeft gezegd dat de resultaten het hoogtepunt waren van een zeer gebrekkig proces en die de wil van het volk niet vertegenwoordigen. "In het licht van de aanzienlijke electorale onregelmatigheden die lokale en regionale waarnemers hebben gemeld, gelooft de Verenigde Staten niet dat de resultaten die zijn bekendgemaakt een geloofwaardige uiting is van de wil van het Zimbabwaanse volk," zei John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, in een verklaring.

Ook de Europese Unie heeft haar bezorgdheid uitgesproken over vermeende onregelmatigheden en het gebrek aan transparantie bij de verkiezingen.
Na de bekendmaking van de uitslag was er een verhoogde aanwezigheid van politie en wegversperringen in de hoofdstad.

“Er is veel teleurstelling in de stad, met vele aanhangers van MDC die zijn geruïneerd door het resultaat,” zegt Al Jazeera’s correspondent Azad Essa vanuit Harare. "Zij zijn ervan overtuigd dat de resultaten zijn gemanipuleerd, en dus is er veel verwarring en angst over wat er verder gebeurt. Een van de dingen die veel mensen zich afvragen is hoe deze overwinning de economie en hun leven zal beïnvloeden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May