Kunst verfraait rotondes met het oog op Carifesta XI
02 Aug 2013, 00:00
foto
Het eerste 'gezicht' dat donderdagavond geplaatst werd op de rotonde. (Beeld: René Gompers)


"Alsjeblieft Carifesta, dit is voor jouw", prevelt Paul Woei terwijl hij het eerste 'gezicht' besprenkelt met bier. Op de rotonde aan de van 't Hogerhuysstraat staan er sinds donderdagavond drie 'gezichten'. Ze kijken in de richting van het aankomende verkeer naar de rotonde. 'Smile, Love & Harmony' heet de creatie van Paul Woei. Alle rotondes in het land zullen de komende week verfraaid worden met werken van verschillende kunstenaars.

De verfraaiing van de rotondes is een initiatief van de Carifesta XI commissie. "Wij willen hiermee kunstenaars, de overheid en het bedrijfsleven stimuleren om meer kunst op openbare plekken aan te brengen", geeft Winston Kout aan. Hij is de marketing- en communicatie directeur van Carifesta XI. "Het blijft niet bij rotondes. We hebben graag dat alle openbare ruimtes met kunst worden gedecoreerd", zegt Kout. Er is bewust gekozen voor de rotondes door de maximale 'exposure' die de creaties kunnen krijgen. Het hoge aantal verkeersdeelnemers kan veilig het kunstwerk van alle kanten bekijken zonder het voertuig te verlaten.

Betere waardering
De kleurrijke 'gezichten' zijn gemaakt van metaal en bespoten met autoverf. "Ik beeld de Surinaamse vrouw uit", legt Paul Woei uit. "Zij is de mooiste bloem in de tuin en de beste kwaliteit die we kunnen uitdragen tijdens het festival."
'Smile, Love & Harmony' is ook besprenkeld door de vertegenwoordiger van het bedrijf Argos. Hij sprak de wens uit "dat meerdere bedrijven een warm hart toedragen voor de kunst in het openbaar." Kout vult aan dat de overheid ook een bijdrage moet leveren.
"Dit wordt een podium voor onze eigen kunstenaars", merkt Kout op. "Naast het verdienen wordt ook voldaan aan de belangrijke behoefte van een kunstenaar. En dat is dat zijn werken gezien worden."

Kout zegt dat dit meer te maken heeft dan de Carifesta alleen. Het festival is slechts het begin en zullen de kunstenaars, het bedrijfsleven en de overheid verder moeten gaan om kunst op openbare ruimtes aan te brengen. Op de overige rotondes zullen er werken komen te staan van Sri, Razia Barsati, Marcel Pinas en Rinaldo Klas.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May