Suriname organiseert internationale Redd-plus conferentie
01 Aug 2013, 22:00
foto


Suriname zal op 5 en 6 november gastland zijn voor een international REDD-PLUS- conferentie. REDD-plus is een milieuprogramma uit de klimaatconventie van de Verenigde Naties. Het programma is speciaal opgezet voor ontwikkelingslanden om de uitstoot van broeikasgassen middels ontbossing en beschadiging van bos te voorkomen.

In REDD-PLUS komt het er op neer het bos duurzaam te ontwikkelen, het te beschermen, maar toch in te zetten als natuurlijke hulpbron. De conferentie komt als een van de eerste activiteiten, nadat eerder dit jaar de Wereldbank US$ 3.8 miljoen heeft goedgekeurd. Dit is een initieel bedrag om activiteiten te ontwikkelen op weg naar een uiteindelijk actieprogramma om REDD-PLUS in Suriname uit te voeren.

De bedoeling van de conferentie is om een leermoment in te bouwen voor Suriname, zeggen John Goedschalk, directeur van Conservation International en Cedric Nelom waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos). Op een persconferentie donderdag hebben zij samen met het Wereld Natuurfonds (WWF) en Stichting Bosbeheer (SBB) aangegeven dat dit slechts het begin is van de uitvoering van het projectvoorstel.

Na de conferentie zal uiteindelijk een actieplan worden opgesteld waarmee Suriname met een internationale emissie de wereld kan ingaan om fondsen te zoeken voor het duurzaam exploiteren van haar bossen. De meeste van de landen, zoals Guyana zijn al een actieplan aan het uitvoeren. Guyana heeft bijvoorbeeld een investeringsdeal weten af te dingen van US$ 150 miljoen.
Internationale instituten zoals de Wereldbank, maar ook rijke geïndustrialiseerde landen stoppen fondsen in zulke projecten of verbinden zich in een investering aan een van de actieplannen voor duurzame exploitatie van het bos. Aan de conferentie nemen onder andere deel Guyana, Congo, Belize, Peru en Colombia. Allemaal verkeren zij in een soortgelijke situatie als Suriname, waar sprake is van een hoge concentratie bos met weinig ontbossing of bosdegradatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May