Perceeleigenaren Anjoemaraproject naar de rechter
02 Aug 2013, 04:00
foto
De in aanbouw zijnde school verkeert in een afrondende fase.


De tien benadeelde perceeleigenaren van het Anjoemaraproject voelen zich gepakt en maken zich op om het commissariaat Marowijne naar de groene tafel te slepen. Advocaat Stanley Marica wordt in stelling gebracht om hun recht te zoeken bij de rechter. De benadeelden pikken het niet langer dat het commissariaat in gebreke blijft om deze groep uit een aantal van 146 bouwrijpe percelen te compenseren.

Het probleem begon toen in september vorig jaar, een areaal van 8.2 hectare, dat gegadigden van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in 2010 in grondhuur hadden gekregen, van de een op de andere dag werd afgepakt. Zonder overleg is er bepaald dat er op hun bouwpercelen een lagere school komt. De benadeelden die fel protesteerden hiertegen, gaven aan goed bestuur te verwachten van de lokale overheid. Zij waren bereid om in algemeen belang in te stemmen met een compensatieplan.

"Nu is de school bijna af en de mensen zitten met de handen in het haar", zegt Patrick van Genderen aan Starnieuws. Hij heeft een beschikking van perceel nummer 1. De school is gebouwd op tien geoccupeerde percelen. Van Genderen zegt dat de benadeelden iedere dag hun beklag bij hem doen over de deze kwestie en een spoedige oplossing willen. "Nu de droge tijd is aangebroken, willen de mensen, die verlegen zitten om een woning ertoe overgaan om hun percelen schoon te maken om te bouwen", zegt Van Genderen.

Duurt te lang
Als vertegenwoordiger van de benadeelden besprak hij deze kwestie met de toenmalige RGB-minister Ginmardo Kromosoeto, in bijzijn van districtscommissaris Theodorus Sondrejoe en ABOP-parlementariër Marinus Bee. Afgesproken werd dat de benadeelden zouden worden gecompenseerd met bouwrijpe grond, die geïdentificeerd is door de bestuursdienst van Marowijne. De dc moest op korte termijn ervoor zorgen dat de administratieve verwerking van de compensatie door RGB vlot verloopt. De dc beloofde binnen drie maanden deze kwestie in orde te maken.

"Na die overeenkomst was het echter leiden in last", zegt Van Genderen. Hij vertelt aan Starnieuws dat het commissariaat in eerste instantie een zwampgebied had aangewezen, dat letterlijk in het bos is. Dit voorstel werd door de benadeelden van de hand gewezen. Samen met een door de dc aangewezen bestuursambtenaar is een ander geschikt gebied geïdentificeerd. "Tot onze bevreemding merken we dat de administratieve afhandeling en het bouwrijp maken van het gebied door het commissariaat uitblijft", constateert Van Genderen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May