Rusland geeft Snowden asiel
01 Aug 2013, 12:00
foto
Edward Snowden heeft de Russische luchthaven verlaten en is naar een veilige plaats gebracht. (Foto: Reuters)


De voormalige medewerker van het Amerikaanse spionage agentschap, Edward Snowden, heeft de transitzone van de luchthaven van Moskou verlaten. Hij heeft voor een jaar asiel gehad in Rusland, zegt zijn advocaat, Anatoly Kucherena.

Snowden heeft documenten over het wijdverspreid Amerikaanse spionage programma gelekt. De handeling van Snowden heeft de Amerikanen in moeilijk vaarwater gebracht.

Kucherena zei dat Snowden documenten heeft die hem een tijdelijk verblijf toestaan in Rusland. De Amerikaan zat vanaf zijn aankomst uit Hong Kong op 23 juni vast op de Sheremetyevo luchthaven van Moskou. Snowden zou volgens zijn raadsman naar een niet nader genoemde veilige locatie zijn gebracht.

"Veiligheid is een zeer ernstige zaak voor hem," zei de Russische advocaat. Volgens Wikileaks heeft Snowden de vluchtelingenstatus gekregen in Rusland. "Edward Snowden heeft met succes de vluchtelingenstatus verworven in Rusland en zal binnenkort de luchthaven te verlaten," twitterde de anti-geheimhoudingsorganisatie.

Relaties VS en Rusland
Snowden had gehoopt te vliegen naar Latijns-Amerika, waar drie landen hem onderdak hebben aangeboden. Hij was echter bezorgd dat de Verenigde Staten hem zouden verhinderen zijn bestemming te bereiken.

De kwestie Snowden heeft nieuwe spanningen veroorzaakt in de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten, die wil dat hij wordt uitgeleverd om voor spionage te worden aangeklaagd. Senior Kremlin functionaris Yuri Ushakov vertelde verslaggevers dat de kwestie Snowden "te onbelangrijk" is om de banden tussen beide landen te beschadigen.

"Onze president heeft vele malen de hoop uitgesproken dat dit geen invloed zal hebben op de positie van onze relaties, "aldus Ushakov.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May