First Lady opent China-tentoonstelling in Villa Zapakara
31 Jul 2013, 06:00
foto


First lady Ingrid Bouterse-Waldring geeft zaterdag het officiële startschot van de ‘Qi van China’, de nieuwe tentoonstelling in Villa Zapakara. Daarmee staat het kindermuseum de komende 22 maanden volledig in het teken van de Qi van China.

Villa Zapakara heeft sinds de India-tentoonstelling, die half april werd afgesloten, een fikse gedaanteverwisseling ondergaan. Terwijl tijdens de India-tour het hectische stadsleven van de miljoenenstad Mumbai werd overgebracht, straalt de China-tentoonstelling vooral rust uit. De grotendeels uit beton opgetrokken ruimtes zijn overzichtelijk ingedeeld en bieden gelegenheid om kennis te maken met uiteenlopende kenmerken van de Chinese cultuur.

Kracht van China
Inhoudelijk directeur Dakaya Lenz van Villa Zapakara vertelt dat kinderen in de nieuwe tentoonstelling doordrongen raken van hun eigen ‘Qi’. Na de China-tour weten ze volgens Lenz precies wat dat inhoudt: ‘Alles wat leeft en beweegt heeft Qi. Qi is de kracht van China. Chinezen kennen verschillende manieren om overeind te blijven in het drukke, dagelijkse bestaan. Ze doen aan sport en lichamelijke oefening, leren te luisteren naar hun lichaam, richten hun huis zo natuurlijk mogelijk in of komen tot ontspanning door te kalligraferen. Zo laten ze hun Qi zo goed mogelijk door hun lichaam stromen. Daardoor komen ze op school of aan het werk tot betere prestaties.’

Aan het begin van de tour maken de bezoekers kennis met de familie van de draak. Bij de verschillende onderdelen van de interactieve tentoonstelling leren de kinderen hoe ze hun Qi kunnen opbouwen, ze leren de gebruiken van het moderne Chinese zakenleven kennen, treden ze op in de karaokebar of gaan ze aan het werk in een paraplufabriek. Daarnaast komen ze in de keuken terecht om Chinese gerechten als dumplings, noedelsoep en gewokte groente klaar te maken. Ook krijgen ze een indruk van het traditionele theeritueel, volgen ze een spoedcursus kalligraferen en horen ze het verhaal van het beroemde terracottaleger.

Lange voorbereiding
Lenz laat weten dat haar team de afgelopen ruim drie maanden niet heeft stilgezeten. Na de Paasvakantie moest eerst de tentoonstelling ‘Ster in de stad’ over Mumbai worden ontmanteld. Vervolgens werd het kindermuseum helemaal opnieuw opgebouwd en ingericht: ‘Alleen ons kantoor is ongemoeid gebleven. De rest van het museum stond geheel en al in de steigers. Van de muren, plafonds en trappen tot en met de bedrading. Het is onze derde tentoonstelling en je zou zeggen dat ik het inmiddels wel gewend ben, maar ook deze keer zijn het gebouw en het terrein compleet anders geworden’.

Villa Zapakara werkt sinds de opening eind 2009 nauw samen met het Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam. Een groot deel van de collectie van de China-tentoonstelling is overgenomen van het TMJ terwijl het team van Villa Zapakara het concept van de China-tour heeft aangepast aan de accommodatie en omstandigheden in Suriname.

Na de Ghana- en de India-tour is ‘De Qi van China’ de derde tentoonstelling voor Villa Zapakara. Voor het komende schooljaar is het kindermuseum op doordeweekse dagen inmiddels volgeboekt door basisscholen. Net als bij de voorgaande edities hebben alle scholen in het land onderwijspakketten ontvangen, zodat de docenten zich optimaal op het bezoek aan Villa Zapakara kunnen voorbereiden. Voor kinderen, ouders en begeleiders die buiten schooltijd langs willen komen, is het kindermuseum op zaterdagen toegankelijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May