Asabina: Ruim 35 contracten met Surgold niet verlengd
30 Jul 2013, 01:00
foto


Meer dan 35 werknemers hebben te horen gekregen van uitzendbureau Fix-It, dat hun contract is beëindigd. Het management van Surgold (joint-venture tussen Suralco en Newmont) heeft als reden opgegeven 'daling van de goudprijs en inkrimping van financieringen'. Wereldwijd is Newmont genoodzaakt om in te krimpen. Daarom worden diverse contracten per 1 augustus opgezegd.

Assembleelid Ronnie Asabina (fractieleider BEP) heeft met diverse personen die ineens geen baan meer hebben, gesproken. Sommigen hebben negen jaar voor Surgold gewerkt op contractbasis. Elke zes maanden werden de contracten verlengd toen Surgold op Sabajo Hill in het Merianproject in oost-Suriname bezig was met exploratie. Intussen heeft De Nationale Assemblee goedkeuring gegeven aan Surgold om een goudmijn op te zetten. De Staat Suriname zal met 25% participeren in de mijn. Het contract moet nog worden getekend.

Steeds hierop voorbereid
Directeur Johnny Jadi van Fix-It antwoordt op vragen van Starnieuws dat hij het ook jammer vindt dat de contracten niet verlengd worden. "Ook voor ons betekent het minder inkomsten. Maar we houden de mensen steeds voor dat de contracten ook beëindigd kunnen worden. Surgold heeft ons beloofd dat zodra de voorbereidingen beginnen voor de bouw van de mijn er weer veel mensen nodig zullen zijn", zegt Jadi. Hij heeft ook met de mensen gesproken die nu geen baan hebben, sommigen hebben daar begrip voor, terwijl enkelen er echt moeite mee hebben.

Asabina brengt hiertegen in dat de mensen jarenlang hun krachten hebben gegeven voor het bedrijf. Nu er juist meer duidelijkheid is, worden ze bedankt. "Er zijn mensen bij die een hypotheek hebben gesloten. Zij zitten nu met de handen in het haar. Het gaat overwegend om mensen die in het gebied wonen", legt Asabina uit. "Je kan niet op een blauwe maandag besluiten dat mensen die al die tijd voor je hebben gewerkt, ineens geen inkomsten hebben", stelt het assembleelid.

Betere wetgeving
Het assembleelid vindt dat werknemers beter beschermd moeten worden. Elke zes maanden wordt er een contract gesloten en nu de mensen niet nodig zijn, worden ze op straat gezet. Asabina vindt dat werknemers hiertegen moeten worden beschermd bij wet. De parlementariër zegt dat deze stap van Surgold compleet onverwachts komt. Al die tijd werd de mensen voorgehouden dat ze in vaste dienst zouden komen als het contract goedgekeurd werd voor het opzetten van een mijn.

De werknemers hebben juist vaktechnische kennis opgebouwd. Nu de exploratiefase achter de rug is en de mensen niet nodig zijn, worden ze gewoon gedumpt. Zij zijn ook andere voorzieningen, zoals ziektekosten, kwijt. Asabina vindt dit niet humaan. De regering had juist beloofd dat er arbeidsplaatsen met prioriteit gecreëerd zouden worden met de vele investeringen. Het assembleelid pleit voor een balans tussen sociale projecten die in het leven worden geroepen en zelfredzaamheid. Jobcreatie is belangrijk om de mensen zelfstandig te maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May