Danpaati helpt milieubewustwording in binnenland
28 Jul 2013, 22:00
foto
Nazia Ramnath en Thomas Kwadjani hebben het milieu- certificaat in ontvangst genomen namens het eco-toerismebedrijf.


Danpaati River Lodge is sinds 2010 bezig recyclebare afvalstromen zoals Pet-flessen en aluminiumblikjes af te scheiden. Ze krijgt daarbij de hulp van Stichting Samarja. Het eco-ressort is er intussen in geslaagd zijn Samarja Milieu Certificering te hernieuwen.

Het toeristisch oord ligt in het Boven-Suriname gebied, 4 uren varen vanuit Atjoni. Hij was al bezig Pet-flessen en aluminiumblikjes te verzamelen, voordat Samarja in beeld was met haar milieuprogramma. Danpaati River Lodge verzamelt ook de flessen van 12 dorpen in de nabijheid van het eco-ressort. Deze worden vervoerd naar Atjoni waar ze in de toekomst periodiek zullen worden opgehaald door Openbaar Groen.

Landelijk is Openbaar Groen belast met de ‘Pet in Net’-activiteiten van Stichting Samarja. Samen met het district commissariaat van Brokopondo, Sipaliwini en het ministerie van Regionale Ontwikkeling, zal worden nagegaan hoe een duurzame ‘Pet in Net’-netwerk kan worden opgezet in de binnenlandse gebieden.
Danpaati River Lodge wil sociaaleconomische ontwikkeling brengen rond hun gebied. Ze hebben geïnvesteerd in ouderenzorg, educatie en milieu bij 12 dorpen.

Verteringsstelsel
De milieu-activiteiten zullen dit jaar, waarschijnlijk in september, worden geïntensifieerd. Stichting Samarja zal milieuvoorlichting geven aan deze 12 omliggende dorpen.

"Pet flessen en plastic hebben een groter negatief effect op onze biodiversiteit dan de meeste mensen realiseren. Het ontsiert niet alleen de waterwegen, maar heeft invloed op vooral reptielen, vissen en vogels. Reptielen (krokodillen) en vissen eten/slikken de doppen en dop ringen. Dit plastic raakt vast in hun verteringsstelsel en zorgt voor verminderde groei en soms zelf tot sterfte," zegt Anwar Alibux, voorzitter van de stichting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May