Stil protest van buurtbewoners Hermitage Mall trekt aandacht
28 Jul 2013, 00:00
foto
Robby Morroy (rechts) samen met een andere buurtbewoner voor het pand van Car Connection. (Beeld: René Gompers)


'DC, zeg nee!' 'Dit is een woonwijk!' 'Minister H.I. doe iets! We willen rustig wonen!' Dit zijn enkele van de leuzen op de borden die staan voor de huizen rond de Hermitage Mall. Op deze manier uitten de buurtbewoners hun bezwaar tegen "de ongebreidelde expansie van ondernemers die woonwijken in heel Paramaribo onleefbaar maken." De buren voelen zich niet meer beschermd tegen het geluidsoverlast, zwerfvuil en aanzwellend verkeer.

Het protest ligt geconcentreerd in de Estrelliastraat, Emylaan en de Henkielaan. Aanleiding voor het protest zijn de nieuwe plannen van de eigenaar van het Car Connection pand. Een deel van de bewoners had in het begin geen bezwaar getoond tegen het opzetten van een autozaak. "Maar nu wil die meneer een bar/ dancing beginnen. We merken nu al 'short stay' activiteiten", vertelt Robby Morroy, initiatiefnemer van het protest. "Hij is plotseling niet te spreken en als we hem wel zien kijkt hij de andere kant uit."

In balans zijn
De bewoners hebben hulp gezocht bij de overheid met name bij Handel & Industrie. Zij kregen nul op het rekest. "De minister heeft ons ervan beschuldigd dat wij anti-ondernemerschap zijn. Hoe moeten wij dan verder?" vraagt Morroy zich af. "De overheid kiest duidelijk de kant van het kapitaal en niet voor het woongenot van zijn burgers", concludeert Morroy. Hij benadrukt dat de bewoners niet tegen het ondernemen zijn. Ter illustratie staan er enkele borden met als opschrift 'Wonen en ondernemen moeten in balans.'

De buren legden uit dat bij de aankoop van hun huizen in het koopcontract een kettingclausule was verwerkt. Volgens de clausule was het terrein alleen bestemd voor het wonen, geen ondernemerschap in welke vorm dan ook en dat bij het doorverkopen de clausule nog steeds van kracht is. Buurtbewoner Amriet vraagt zich af hoe het kan dat er een tweehoog gebouw kan verrijzen tegenover de Hermitage Mall. "Wat doet RGB? Eeuwig krijgen we te horen dat er geen bestemmingsplan is. En nu komt er gewoon een groot rood lelijk gebouw te staan in de woonwijk." deelt een ongelukkige Amriet mee. De buren hebben ontdekt dat er een filiaal van de schoenenwinkel 'Steps' komt te staan in hun buurt. "Watch your steps", staat op een van de borden bij een buurtbewoner. Zijn buurman heeft "Ordening nu" voor zijn deur geplaatst.

Wet toepassen
Morroy vindt dat het hoogtijd geworden is voor de Planwet uit 1973. "Daar is in zwart wit aangegeven hoe om te gaan met de ruimtes. Het bestaat al veertig jaar, maar we merken niet dat het gebruikt wordt" zegt Morroy.
De ondernemer heeft enkele buren Euro 300.000 aangeboden voor hun huis. "We noemen dat zwijggeld", zegt Morroy. "Waarom zou ik trouwens verhuizen als ik op mijn nieuw adres met hetzelfde probleem te kampen krijg. Ik woon hier. Hier is me thuis", betoogt Morroy.

Mensen uit andere buurten met hetzelfde probleem zijn hun steun komen betuigen. Hardy van Coblijn komt helemaal van Pontbuiten. Daar hebben de bewoners bezwaar tegen het landingsplatform van Hi Jet. "Het wordt tijd om op nationaal niveau pakkende maatregelen te treffen", deelt Van Coblijn mee. Morroy en Van Coblijn hopen dat steeds meer buurten stelling nemen tegen het "ontsieren en storen van woonwijken door bedrijven". De heren verklappen dat er gesprekken gevoerd worden om te komen tot een platform om het woongenot in Suriname te beschermen. "Dat is iets dat waar de overheid voor moet zorgen", merkt Morroy op die eigenlijk geen zin heeft in vechten. "We willen niet maar ons geweten hindert ons om het gewoon zo te laten. Het hele land heeft er last van."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May