Groene infrastructuur voor duurzame ontwikkeling
29 Jul 2013, 07:00
foto


In oktober 2013 start de Anton de Kom universiteit van Suriname, met de vernieuwde bachelor of Science opleiding in de Infrastructuur. Deze opleiding is op 26 juli 2013 goedgekeurd door de faculteitsvergadering van de FTeW. “De maatschappij vraagt dat we ons specifieker gaan richten op de problemen van Suriname: grond en huisvestingsproblemen, waterproblemen, verkeer en transportproblemen, ontwerpen en construeren met een duurzaam karakter, beheer en onderhoud van infrastructuur, en nieuwe wet en regelgeving”,zegt richtingscoördinator Infrastructuur, Riad Nurmohamed.

“Opeenvolgende regeringen, politici en de burgers van Suriname worden elk jaar weer geconfronteerd met de zelfde problemen, en er komt maar geen structurele oplossing in vele infrastructurele problemen. Er zijn gewoon geen of te weinig afgestudeerden van de studierichting infrastructuur bij de relevante ministeries, waardoor men steeds in een vicieuze draait. Immers, infrastructuur is geen doel, maar een middel om de kwaliteit van de samenleving te bevorderen. Een slechte infrastructuur maakt een samenleving kwetsbaar. We gaan beter inspelen op de echte problemen van de regering en de burgers van Suriname”.

Kritische houding verwacht
Van de nieuwe afgestudeerden van deze opleiding wordt een wetenschappelijk kritische houding gevraagd en ze moeten creatief kunnen denken en onderzoeken. Afgestudeerden van deze BSc opleiding moeten multidisciplinair kunnen werken en integraal naar infrastructurele problemen kunnen kijken, integraal wetenschappelijke kennis en technologie (technieken) gebruiken, oplossingen bedenken en die kunnen toepassen. Ruimtelijke ordening, efficiënt landgebruik, beter waterbeheer in Paramaribo, de districten en het binnenland, huisvestingsproblematiek, innovatieve verkeersoplossingen en optimaal bustransport, energiezuinige gebouwen en duurzame constructies, onderhoudsplannen, allemaal zaken waar binnenkort nieuwe deskundigen in zullen worden opgeleid.

Er worden voorbereidingen getroffen om de master opleiding in de Infrastructuur op te staren in oktober 2014. Met deze nieuwe ontwikkeling zal hoger geschoold kader beschikbaar komen voor Suriname, dat opgeleid zal worden volgens internationale standaarden. Het doel van deze generatie afgestudeerden zal zijn om ook te zorgen voor een grotere betrouwbaarheid, duurzaamheid en minder kwetsbaarheid van de infrastructuur, helpen bij tijdige besluitvorming over aanleg en onderhoud van infrastructuur, lang termijn beleid over infrastructuur in Suriname ontwikkelen, innovaties en technische vernieuwing in infrastructuur introduceren, en werken aan een gedeelde publieke en private verantwoordelijkheid in de infrastructuur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May