Brits advocatenkantoor moet herstelbetaling Caricom afdwingen
27 Jul 2013, 12:00
foto
President Desi Bouterse tijdens de Caricom-top eind juni waar er gesproken is over de herstelbetalingen. (Foto: Reuters)


De Caribische staten, verenigd in de Caricom, zetten hun eis kracht bij om herstelbetalingen te vorderen bij hun vroegere kolonisatoren voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Ook Suriname heeft zich achter deze eis gesteld.

De leiders van verschillende landen uit het Caribisch gebied zijn in Miami samengekomen om een gemeenschappelijke eis op te stellen. Ze willen een compensatie van Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië voor de schade die ze hebben opgelopen door de slavenhandel.

De Caricom heeft daarbij de hulp ingeroepen van het Brits advocatenkantoor, Leigh Day, dat gespecialiseerd is in mensenrechten. De wijdverspreide armoede en de trage economische ontwikkeling heeft haar wortels in de slavernij, klinkt het. Daarvoor willen de landen worden vergoed.

Verenigde krachten
Daarnaast moet de regeling een verontschuldiging inhouden, zegt Ralph Gonsalves, de eerste minister van het eiland St Vincent aan de Britse krant The Guardian. "Maar dat is niet voldoende, we verwachten een passende schadevergoeding".

De Caricom-landen kwamen tijdens een politieke top in Trinidad en Tobago eind juni overeen om de krachten te bundelen om herstelbetalingen te vorderen. Suriname zit in een commissie die het politieke traject zal coördineren. De bedoeling is dat alle lidlanden van de Caricom in hun eigen land gaan werken aan vergroting van de bewustwording van het belang van herstelbetalingen.

Aan wat voor bedragen Caricom denkt, is nog niet bekend. Al decennialang proberen individuele landen een schadevergoeding te pakken te krijgen. Het strijdplan dat de landen nu verbindt, moet ambitieuzer en omvangrijker zijn dan de individuele pogingen.

Excuses en spijt
De drie landen boden reeds op verschillende momenten hun excuses aan "voor het leed, dat hun land tijdens de slavernij veroorzaakte". Voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, Tony Blair, deed dat in 2007, tweehonderd jaar nadat Groot-Brittannië de slavernij had afgeschaft.

De vorige Franse president Nicolas Sarkozy, erkende in 2010, na de verwoestende aardbeving in Haïti, de wonden van de kolonisatie, schrijft Knack.be. En de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher betuigde begin deze maand tijdens een herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën "diepe spijt en berouw" in naam van de Nederlandse regering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May