Personeel Planbureau gaat door met actie
27 Jul 2013, 03:00
foto
De bond van Planbureau tijdens een persconferentie. Rechts Hugo Blanker, voorzitter van de bond. (Foto: Raoul Lith)


Het personeel van Stichting Planbureau Suriname (SPS), dat sinds de vorige week actie voert, is ontevreden dat er nog geen oplossing is. Op 12 juni kregen negen mensen een schrijven van de directie, waarin werd meegedeeld dat hun dienstverband niet verlengd wordt. De gevoerde gesprekken tussen bond en directie om te komen tot een oplossing zijn vruchteloos gebleven.

Het dienstverband wordt niet verlengd, omdat SPS teveel mensen in dienst zou hebben. “Bovenformatief”, dat is aan de bond verteld. ”Wij hebben de directie gevraagd wat de formatie is van het Planbureau. We kunnen tot vandaag geen organigram krijgen van ze. Het is niet duidelijk op grond waarvan de dienstbetrekking met hen beëindigd is”, zegt Hugo Blanker voorzitter van de bond. “Deze mensen hebben een volle dagtaak.”

Verwachting
Sinds januari 2012 zijn elf mensen in tijdelijk dienstverband aangenomen, waaronder ook de negen van wie de arbeidsovereenkomst niet verlengd is. De twee collega’s die geen schrijven hebben ontvangen, die zijn solidair en komen op voor hun medewerkers. “Tijdelijk dienstverband betekent bij landsdienaren, dat de verwachting er is dat ze automatisch worden aangesteld, wanneer ze voldoen aan voorwaarden”, stelt Blanker.

Voor de bond komt deze situatie als een verassing. Blanker geeft aan dat er tussen de vicepresident (vp) en de bond een vrij goede samenwerking is. “Het is de vp die de opdrachten geeft aan de directie“, legt Blanker uit. Hij gelooft niet dat er partijpolitiek met de kwestie gemoeid is. “Ik heb eerder de indruk dat het zaken zijn als autoritair optreden, de weigering kunde in te zetten, nepotisme, miskenning vanwaar men komt”, somt Blanker op. Hij hoopt dat er snel een oplossing gevonden wordt. Het actiemodel houdt in dat er wordt gewerkt, maar dat de werknemers eerder van kantoor vertrekken.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May