Betterson: Ruis rond aanschaf auto is 'oppositioneel gezeur'
27 Jul 2013, 18:00
foto
Samie Ramjiawan


Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, noemt de klachten rond de aanschaf van een dienstvoertuig voor districtscommissaris Roline Samsoedin 'oppositioneel gezeur', waaraan hij geen enkele boodschap heeft. Het ministerie heeft onlangs goedgekeurd dat voor Samsoedin, deken van de districtscommissarissen, een voertuig wordt aangeschaft. “Het zal ook gebeuren, we moeten het doen en het zal volgens de strikte comptabele regels gebeuren. De doelmatigheid ervan is meer dan bewezen”, zegt de minister.

Districtsraadslid Samie Ramjiawan, die in ongenade is gevallen bij de Nationale Democratische Partij (NDP) doet tegenover Starnieuws zijn beklag. Hij merkt op dat de districtsraad van Paramaribo goedkeuring heeft gegeven aan het besluit om het voertuig aan te schaffen. Het ministerie zou de raad volgens Ramjiawan hebben voorgesteld het geld voor de aanschaf te halen uit de kas van de districtsraad. Het geld zou later teruggestort worden door het ministerie. Ramjiawan vindt dat de minister met zijn reactie over 'oppositioneel gezeur' te kennen geeft dat hij voor de weg van de minste weerstand kiest. Deze vorm van vriendjespolitiek is te doorzichtig.

Op verzoek nog actief
Het dr-lid is het niet eens met deze beslissing, omdat die niet volgens de regels zou zijn en er hierover kritische vragen gesteld zullen worden in het parlement. Hij zegt dat de deken ook nog eisen heeft over het model voertuig dat moet worden aangeschaft. Hij vraagt zich af waarvoor Samsoedin, nu zij met pensioen is, een dienstvoertuig nodig heeft. Volgens hem beschikt het ministerie over voldoende dienstauto’s die zij eventueel zou kunnen gebruiken.

Betterson zegt dat Samsoedin inderdaad met pensioen is. Op verzoek van het ministerie is zij echter nog actief. “Met de komst van nieuwe ressorten in de districten zijn er niet genoeg districtscommissarissen.” Samsoedin is gevraagd zich te ontfermen over de ressorten Coeroeni, boven-Coppename en waarschijnlijk een derde ressort. “Het dienstvoertuig dat zij gebruikte was van Kabalebo. Toen daar districtscommissaris Armand Jurel werd aangesteld heeft zij dat voertuig ook netjes ingeleverd. Hoe moet zij nu dan haar werk doen?” De bewindsman zegt dat het dr-lid maar moet aangeven sinds wanneer een districtsraad over gelden beschikt. “Alle gelden zijn van het ministerie en worden overgemaakt naar de begroting van de raad”, zegt Betterson.

Ander beleid
Ramjiawan zegt dat alle bestuursressorten hun eigen vervoer hebben. Hij vindt dat Samsoedin een goede job heeft gedaan als deken en vrijwel alle districtscommissarissen heeft opgeleid. “Haar carrière is zo goed als afgerond. Zij heeft haar missie al op een waardige wijze volbracht’, zegt het dr-lid. Volgens hem heeft Samsoedin met haar pensionering grond aangevraagd en gekregen om aan sukadeteelt te gaan doen. “Als de hulp van de deken moet worden ingeroepen kan zij evengoed met een dienstvoertuig worden opgehaald.”

Samsoedin reageert gelaten op de kritiek van het dr-lid. “Ik stel nooit eisen. Overigens wordt het voertuig niet van mij, maar blijft het bezit van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Ik snap deze hele heisa niet. Wanneer ik dag en nacht uit me huis ben en het land afreis om mijn werk te doen, wordt dat waarschijnlijk niet gezien. Sommige mensen moeten er nog aan wennen dat er met deze regering een totaal ander beleid is. Ik kan met recht zeggen dat alle dc’s stuk voor stuk hun werk doen en actief bezig zijn, de een meer dan de andere, maar ze zijn bezig, wat voorheen niet echt het geval was”, zegt Samsoedin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May